Județul Suceava, în negrul top pe țară al sinuciderilor adolescentine

Ultimele două săptămâni – perioada cu cea mai mare rată a actelor suicidale din istoria postdecembristă a județului > Săptămâna trecută a contabilizat încă o sinucidere a unui elev, de data asta de gimnaziu
Județul Suceava înregistrează a treia sinucidere în rândul elevilor, din ultimele două săptămâni. Îngrozitorul eveniment s-a petrecut zilele acestea în comuna Fântâna Mare, un adolescent în vârstă de numai 15 ani hotărând că singura soluție de a ieși din profunda criză existențială pe care o traversa e să se spânzure. El urmează, într-o listă sinistră, unui tânăr în vârstă de 18 ani, care s-a aruncat ca să moară în apele râului Suceava, chiar sub ochii prietenei sale – elevă în clasa a IX-a –, salvată în ultima clipă, după ce a încercat să-și salveze iubitul, și unui alt licean, în vârstă de 17 ani, care s-a spânzurat în camera în care stătea cu chirie, în cartierul Burdujeni.
 

Emil Florin Andrieș (15 ani), elev în clasa a VII-a la Școala cu Clasele I-VIII „Ion Muceleanu” din comuna Fântâna Mare, a fost găsit spânzurat, joi seară, în șura casei părintești, unde locuia cu mama sa. Familia copilului, care rămăsese cu un handicap locomotor în urma unui accident suferit acum șase ani, spune că acesta ar fi recurs la acest gest extrem din cauză că unii dintre colegii de școală își băteau joc de suferința lui. Chiar medicii și profesorii ar fi găsit o soluție cel puțin dubioasă: transferul la o școală specială. Se pare că băiatul avea deseori stări depresive din cauza tratamentului discriminatoriu la care era supus la școală și îi spusese mamei sale că nu mai suportă și că își va pune capăt zilelor.  În urma accidentului de acum șase ani, Emil Florin Andrieș a rămas cu sechele fizice severe, care îl obligau să se miște cu greutate. După o luptă crâncenă cu efectele accidentului, copilul și-a reve-nit cât de cât și a continuat școala. A fost crescut de a-tunci numai de mamă, tatăl părăsindu-l după divorțul de soție. Emil s-a întors joi după-amiază acasă, după ce a par-ticipat la ceremonia de Ziua Eroilor, la monumentul din curtea școlii. Nu l-a interesat comemorarea, era cu gândul în altă parte… A mâncat îm-preună cu mama lui, după care s-a dus în șură și s-a spânzu-rat. Se pare că-și pregătise nefericitul gest din timp. A lăsat un bilet, care i-a împietrit inima celei care i-a dat viață: „Adio, eu am plecat!”. Specialiștii în psihologie și psihiatrie sunt dezarmați în fața acestei furii a sinu-ciderilor în rândul adoles-cenților din județul Suceava. Cauzele gesturilor extreme la care recurg aceștia din urmă, ca singură soluție de rezolvare a problemelor pe care le parcurg, pot fi și de domeniul patologicului, dar au cu siguranță rădăcini într-un social dezechilibrat, întors pe dos, în care educația școlară și familială înregistrează mari carențe, mai ales la nivelul comunicării cu cei mai labili dintre noi. Ultimele două săptămâni, cu trei sinucideri și o tentativă, ne situează în negrul top nedorit al evenimentelor de gen adolescentine din țară și constituie perioada cu cea mai mare rată a actelor suicidale din istoria postde-cembristă a județului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: