Aproape 180 de spații de depozitare a deșeurilor sătești încalcă normele europene

Suprafața totală a depozitelor de deșeuri menajere din județul Suceava nu este cunoscută cu exactitate, în cursul anului 2008 făcându-se o inventariere a acestora. Așa rezultă din Planul județean de gestionare a deșeurilor, potrivit căruia, în 2006, în mediul rural existau un număr de 178 de spații de depozitare, acestea fiind, în general, terenuri neamenajate, în neconcordanță cu standardele europene.
 

Potrivit legii, toate acestea trebuie reabilitate până pe 16 iulie 2009, procedurile constând în salubrizarea perimetrelor și reintroducerea acestora în circuitul natural. În 2007 și-au încetat activitatea 8 depozite din Bunești, Ilișești, Pârteștii de Jos, Udești și Vama, reabilitarea și ecologizarea terenurilor fiind în curs. De asemenea, trebuie spus că județului Suceava i s-au pus la dispoziție aproape 700 de mii de euro prin „Schema de investiții pentru proiecte mici de gestionare a deșeurilor” din cadrul Programului Phare 2004 de coeziune economică și socială. Activitatea de colectare și transport a deșeurilor din județul Suceava este deficitară, majoritatea societăților desemnate să asigure aceste servicii fiind slab dotate. Firmele în cauză folosesc containere cu vechime de 15-20 de ani, parțial deteriorate. De cele mai multe ori, acestea sunt amplasate necorespunzător, în zone intens po-pulate, existând pericolul declanșării unor epidemii. Un alt inconvenient îl reprezintă și faptul că localitățile din județ nu sunt dotate gropi ecologice, gunoaiele fiind adunate la limita intravilanului și constituind, de asemenea, un pericol pentru sănătatea populației.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: