Premiere la Concursul Național de Critică Literară „Mihail Iordache”

Marele premiu a fost câștigat de o elevă din Vaslui

Următoarele 3 premii au fost obținute de elevi suceveni
Marele premiu al Concursului Național de Critică Literară “Mihail Iordache” de la Suceava, ediția a III-a, a fost câștigat de eleva Ana-Maria Gârlău, clasa a X-a, de la Liceul Teoretic “Cuza Vodă” din Vaslui. Trei dintre cei 7 elevi suceveni prezenți în concurs au cucerit următoarele trei premii: premiul I, eleva Cosmina Moroșan, clasa a XI-a, de la Colegiul Național “Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, premiul II – Adriana Cocârță, clasa XI-a la Liceul Teoretic “Ion Luca” din Vatra Dornei, premiul III – Larisa Mihalache, clasa a XII-a la CN Petru Rareș” Suceava. Juriul a mai acordat un premiu special singurului băiat din competiție, Adrian Sârbu, clasa a XII-a, de la CN “Petru Rareș” Piatra Neamț, și 3 mențiuni, unor elevi din Dorohoi și București.
 

“Premiile, în valoare de peste 3000 lei, au fost oferite astfel: Marele premiu a fost oferit de Consiliul Județean, premiul I, de Universitatea “Ștefan cel Mare”; premiul al II-lea – Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, premiul al III-lea, de Centrul Culturii Tradiționale, premiul special, de către doamna Rodica Iordache, 3 mențiuni – de cotidianul Crai nou. Un premiu-surpriză a venit din partea dlui Constantin Severin, de la Biblioteca Bucovinei, care a oferit un foarte valoros tablou al domniei sale elevului sucevean cu nota cea mai mare din concurs, anume Cosminei Moroșan. Toți elevii finaliști au primit cărți și pliante, oferite cu generozitate de către dl Aurel Buzincu, directorul Direcției pentru Cultură Suceava. De asemenea, finaliștii au primit câte două exemplare din antologia editată de editura “Nomina”, cuprinzând lucrările realizate de către participanții la ediția din 2007 a Concursului Național de Critică Literară. Organizatorul concursului, Colegiul Național “Petru Rareș”, mulțumește pentru sprijin conducerii următoarelor instituții: Primăria Suceava, Consiliul Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Biblioteca Bucovinei, Centrul Culturii Tradiționale, Direcția pentru Cultură Suceava, ziarul Crai nou. De asemenea, mulțumim sponsorilor generoși, care au sprijinit financiar activitățile desfășurate cu acest prilej”, ne-a informat prof. Gheorghe Cârstian, de la Colegiul Național „Petru Rareș”. Reamintim că la faza finală a concursului s-au calificat 22 de elevi, participând efectiv la probă 20; doi au absentat din diverse motive. Finaliștii au susținut timp de două ore proba scrisă, la care au avut de alcătuit un eseu critic pe marginea unui text la prima vedere aparținând criticului literar Eugen Simion. Juriul a fost alcătuit din poeta Livia Roșca (cu câțiva ani în urmă câștigătoare a Marelui Premiu la Concursul „Nicolae Labiș”), București, și criticul literar Andrei Grigor, decanul Facultății de Litere de la Universitatea Galați.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: