În al „12”-lea ceas, aleșii locali au deliberat pentru binele comunității

Clădirea Judecătoriei Rădăuți va dăinui cel puțin 99 de ani, în centrul municipiului
După lupte „seculare”, care au durat mai bine… de 18 ani, Rădăuțiul va avea, în sfârșit, o clădire adecvată desfășurării activităților Judecătoriei, la standarde europene. În ultima ședință a deliberativului local, de vineri, 16 mai, aleșii urbei au votat a-proape în unanimitate (a existat doar o singură abținere) darea în folosință gratuită către Ministerul Justiției a unei suprafețe de 13 ari de teren, în Piața Centrală (între CEC și Banca Transilvania), în vederea construirii clădirii.
 

Proiectul de hotărâre aparține primarului Mihai Frunză, care, în aceeași ședință de vineri, a susținut doleanțele exprimate de președintele Curții de Apel Suceava, dl Cezar Hâncu (prezent la ședință) și a propus suplimentarea de la 10 la 13 ari a suprafeței acordate Ministerului Justiției. Din punct de vedere juridic-administrativ, aleșii locali care tocmai și-au terminat mandatul au concesionat 13 ari, gratuit, pe o durată de 99 de ani, Curții de Apel Suceava – ordonatorul secundar de credite al MJ –, la standardul european de prezumtivă existen-ță a unei clădiri. De precizat că, actualmente, instanța rădăuțeană, care numără 11 judecători – din 14, câți figurează în organigrama instituției –, funcționează în condiții total improprii, deasupra Muzeului Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”. Întreaga clădire a fost catalogată de specialiștii în construcții ca fiind de grad 0 în ceea de privește riscul seismic (cu bulină roșie!). De asemenea, ne-a precizat consilierul tehnic al Curții de Apel Suceava, ing. Mircea Mocanu, cea care aparține, actualmente, Judecătoriei Rădăuți, nu corespunde sub nicio formă standardelor de flux ale unei instituții de gen. „Trebuie separat accesul justițiabililor de cel al magistraților, fie ei procurori sau judecători. Totodată, accesul deținuților trebuie separat, potrivit legii. Acest lucru nu se întâmplă, deocamdată, instanța rădăuțeană fiind nevoită să-și facă treaba cum poate”, ne-a declarat inginerul. Clădirea Judecătoriei Rădăuți, care se preconizează că va fi ridicată într-un an de zile, va costa, potrivit specialiștilor, circa 1 milion de euro și va avea subsol, parter și patru niveluri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI