Bună seara, iubiților !

La 620 de ani de atestare a Cetății, sucevenii au avut parte sâmbătă seară de un spectacol de nota 10 > N-a fost Holograf, dar au fost Cristi Minculescu cu “Naționala de rock a României”, Zdob și Zdub cu Roman Iagupov fără trening și catrință, dar mai ales „industria” muzicală a Loredanei Groza, unică și ireproșabilă
Mii de suceveni s-au încălzit sâmbătă seara la concertul desfășurat în piața centrală a orașului cu ocazia celor 620 de ani de atestare documentară a Cetății de Scaun. Chiar dacă afară era destul sub minus 10 grade, atmosfera din public a fost fierbinte de tot pentru că de data aceasta trupele invitate să cânte sucevenilor au fost de o calitate excepțională.
 

Fanii „Naționalei de rock a României” ,cum a fost denumită trupa IRIS, n-au fost dezamăgiți nici de această dată. Au savurat piesele și cei care veniseră să asculte „Holograf” cum era trecut inițial în programul concertului. Lipit de microfon, fluturându-și ritmat chica-i sură și rebelă, cu mâinile larg deschise spre publicul pe care îl „slujește” de 30 de ani, Cristi Minculescu rămâne neschim-bat meseriaș al muzicii rock, fie că este în concert la București, Cluj sau Suceava. Alături de Valter Popa, Doru Borobeică, Nelu Dumitrescu și Nelu Marin, pătimași deopotrivă ai stilului iubit egal de cei de 50 de ani și de cei de 18, IRIS iubește cântând, publicul îi iubește aplaudând. Și, pentru că piesele lor sunt știute de toată lumea, trupa a avut un „backing vocals” autentic în miile de suceveni ce au cântat împreună cu cei ce n-au primit degeaba anul trecut Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Schimbând registrul, a intrat în scenă „Zdob și Zdub”. Au tăcut moldovenii cât au tăcut pentru publicul de la Suceava, dar s-a cunoscut că le-a fost dor de ei. Roman Iagupov a venit fără „catrință” și trening, abordând un „new look” la sacou și șapcă. Nici energia nu-i mai este la fel de debordantă precum cea de pe vremuri, când sărea de pe o boxă pe alta, dar colegii din trupă au avut grijă să nu înghețe nici ei pe scenă, nici sucevenii din piață. „DJ Vasile”, „Boonika bate toba” și mai multe piese de pe albumul scos de „zdubi” în 2006, „Ethnomecanica”, au pornit horele sâmbătă seara și i-au scos definitiv pe suceveni din transa indusă de legendarii „iriși”. Ultima apariție din concert a fost cea a Loredanei Groza. Venea de la Iași, unde cântase împreună cu lăutarii ei și a venit fără fițe, fără avion închiriat, fără mofturile conferite de statutul de divă pe care îl are de câțiva ani. A apărut, spectaculos, ca și cum abia ieșea din cabina de machiaj, mică, elegant îmbrăcată și plină de vitalitate, o mână de om, dar un artist profesionist, de calitate ireproșabilă. Personal, am „absorbit” piesele ei. Și pe cele pop, și pe cele de inspirație folclorică și pe cele țigănești. Și horele au continuat în piața centrală a Sucevei, declanșate din nou de „Trandafir de la Moldova”. A știut Lory cu ce să înceapă…Acompaniamentul tuturor pieselor, prelucrate în manieră specifică a fost de nota 100. Am avut pe scenă o adevărată industrie muzicală: solista – vedetă în sine cu o voce și vigoare rare, instrumentiști toți unul și unul, un virtuoz al trompetei și un altul în mâna căruia flautul „plânge”, o altă solistă ce împlinește mai mult decât fericit vocea Loredanei și suplimentul sexy și de mișcări hip-hop al lui Konecter. A fost un show plin de viață, unic, de o factură muzicală imposibil de încadrat într-un anume tipar. Doar în cel al profesionalismului…Ce să mai spui despre Loredana și lăutarii ei odată ce i-ai ascultat? Bună seara, iubiților și să mai veniți pe la noi!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: