Meseria de dascăl, în cădere liberă din cauza salariului

„Nu e tentant să fii cadru didactic, din cauza salariului mic”, spune dna Carmen Balan, șefa DPPD din cadrul Universității Suceava
Circa 35% dintre studenții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava vor să și predea în învățământul preuniversitar, de aceea urmează unul dintre modulele de pregătire din cadrul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) din cadrul universității. Dintre aceștia, 1404 sunt la profile didactice, iar 1420 la profile non-didactice. Potrivit șefei acestui departament, prof. univ. dr. Carmen Balan, înscrierea la aceste cursuri este la libera opțiune a studenților, dar, pentru a putea pre-da în învățământ, cei care provin din facultăți tehnice, precum Calculatoare, au nevoie neapărat de un modul de pregătire la DPPD.
 

„Învățământul românesc are nevoie de specialiști în do-meniul calculatoarelor, în special, dar cineva nu poate fi considerat cadru didactic dacă nu face acest modul. Sunt mulți care nu se înscriu la timp la aceste cursuri și constată apoi că vor în învățământ și sunt necalificați”, a spus prof. Balan. Cursurile din cadrul DPPD sunt structurate pe două module principale. Primul se adre-sează celor care urmează studiile de licență și au nevoie de noțiuni de psihologie, pedagogie și fac practică pedagogică. Celălalt este pentru cei care sunt an-gajați și se pregătesc pentru definitivat. Potrivit unui studiu realizat de departamentul menționat, gradul de satisfacție a celor care își desfășoară activitatea în școli este sensibil mai mare decât a celor care lucrează în alte domenii. Totuși, spune prof. univ. dr. Carmen Balan, cariera didactică nu reprezintă o prioritate pentru absolvenți, optându-se pentru ea doar în ultimă instanță, când nu se găsesc alte locuri de muncă. „Nu e tentant să fii cadru didactic din cauza salariului mic”, a spus directoarea DPPD. Acest departament a inițiat un program de perfecționare și pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, intitulat Paidea. Este finanțat de MECT și a fost acreditat anul trecut. De atunci, la cursurile programului au participat 727 de cadre didactice din județele Suceava și Botoșani. Potrivit prof. Balan, există 500 de cereri ale unor dascăli din județ care vor să urmeze aceste cursuri, care sunt realizat în colaborare cu Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: