Catedrala Rădăuți

Concertul de colinde „Hristos se naște. Slăviți-L !”

Catedrala Rădăuți a găzduit duminică, 16 decembrie, concertul de colinde „Hristos se naște. Slăviți-L!”. Timp de 3 ore, 14 coruri și grupuri vocale au produs încântare sutelor de credincioși prezenți, aducându-le în suflete bucuria profundă și unică a Crăciunului. ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și a Rădăuților, alături de părintele consilier administrativ Gheorghe Brădățeanu, a răspuns cu mult drag invitației organizatorilor – Catedrala Rădăuți, Primăria Rădăuți, Casa municipală de Cultură.
 

În deschidere, pr. Brădățeanu a vorbit despre semnificația colindelor, cântece sfinte, care transmit un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Iar aceste mesaje au fost interpretate de copii mai mici sau mai mari – Corul Școlii Nr. 4 Rădăuți, Corul mixt al Colegiului Tehnic și al Grupului Școlar Agricol „An-dronic Motrescu” Rădăuți, Corul de copii al Acțiunii Catolice din Rădăuți, Corul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Corul Cenaclului literar „Mihai Eminescu” de la Colegiul Tehnic Rădăuți. Grupul vocal-folcloric „Flori bucovinene” de la Co-legiul Tehnic a interpretat trei colinde alături de rapsodul popular de la care au fost culese, Vituria Cosovan. Vestea minunată a nașterii Mântuitorului a fost întărită de corurile parohiale: Corul Catedralei Rădăuți, Corul Parohiei greco-catolice ucra-inene din Rădăuți. În frumoase costume populare bucovinene, ca vrednici păstrători ai unui obicei străvechi, cel al colindatului, au picurat liniște și bucurie în sufletele ascultătorilor Grupul vocal din Baineț împreună cu pr. Mihai Cobziuc, Corul Parohiei Sfânta Parascheva din Marginea, Corul Parohiei din Laura – Vicovu de Sus, Corul Sanctus din Vicovu de Jos. Prezențe deo-sebit de apreciate au fost cele ale Corului Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” din Suceava, dirijat de pr. prof. Lucian Tablan, precum și Corala bărbătească ortodoxă „Haris”, con-stituită de puțin timp la Rădăuți și dirijată de Ovidiu Foca. Sunt greu de transpus în cuvinte înălțarea sufletească și bucuria acu-mulate timp de trei ore cei prezenți. În această atmosferă, la finalul concertului, ÎPS Pimen a rostit poezia „Pomul Crăciunului”, de George Coșbuc, care se încheie cu: “Doamne-Ți mulțumesc”. A rostit cuvinte de apreciere pen-tru toți cei care au cântat colinde și, în mod special, la adresa celor care s-au prezentat în frumoase costume populare. „Tot ceea ce a creat credința creștină e frumos. La anul, dacă se va putea, să vină și mai mulți copii, cu cântecul lor și costumele lor populare”, și-a exprimat ÎPS Pimen dorința. Preotul protopop Nicolae Vîrtea a făcut o scurtă trecere în revistă a acestor concerte devenite tradiționale la Catedrala Rădăuți, de Paști și de Crăciun. Ideea, care aparține preotului Ilie Sfîrnaciuc de la Catedrală, a fost îmbrățișată cu entuziasm de primarul Mihai Frunză și de conducerea Casei de Cultură. Buna colaborare dintre cele trei instituții a rodit sub forma acestor concerte așteptate de rădăuțeni și de cei din zonă, pe care, adeverind vorba cântecului, „Omul bun le va primi/ Și cu drag le va cinsti”. Fiecare din corurile sau grupurile vocale a primit din partea organizatorilor diplome de participare, câte un buchet de flori și un dar de Moș Crăciun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: