Pentru Suceava, proiectul ISPA

„Un proiect vital”

Primăria Suceava a lansat, vineri, proiectul ISPA de reabilitare a rețelelor de apă și canal și a stației de epurare a apelor uzate, în valoare de 52,59 de milioane de euro, în prezența unor reprezentanți ai MEF, firmelor care vor efectua lucrări, a autorităților locale și județene. Primarul Sucevei, dl Ion Lungu, a declarat că acest proiect este „vital” pentru municipiul Suceava, întrucât rețelele de apă și canal sunt într-o fază avansată de deteriorare, unele având peste o sută de ani vechime.
 

El a spus că este un „proiect de anvergură” în ceea ce privește reconstrucția și modernizarea municipiului Suceava, ce prevede înlocuirea a 12 km de rețea de apă în vederea reducerii presiunii din zonele cu presiune ridicată, înlocuirea a 14 km de conducte de transport apă potabilă cu avarii frecvente, creșterea gradului de acoperire a serviciilor de furnizare a apei potabile de la 75 la sută la 85 la sută, înlocuirea a 23 de km de rețele de canalizare și reducerea infiltrațiilor de la 45 la sută la 10-15 la sută și asigurarea standardelor europene în domeniul epurării apei. La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, dl Gavril Mîrza, a dat asigurări că autoritățile județene vor sprijini acest proiect și și-a exprimat speranța că acesta nu va avea soarta celui de reabilitare a rețelelor de apă din celelalte orașe ale județului, realizat prin SAMTID, unde sunt probleme în execuție și se află încă în derulare, deși trebuia să fie finalizat din toamna acestui an. Costul proiectului ISPA de reabilitare și optimizare a rețelelor de alimentare cu apă, ca-nalizare și modernizarea stației de epurare din Suceava este de 52,59 milioane de euro, din care 33,44 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,46 milioane de euro sunt asigurați de Guvernul României, iar 6,68 de milioane de euro – din fonduri locale printr-un împrumut de la banca KfW din Germania. Din acest proiect reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă va fi realizată de un con-sorțiu dintre firmele TMUCB SA și ERG Term-rom SA, valoarea lucrărilor fiind de 14,89 milioane de euro, iar reabilitarea rețelei de cana-lizare din municipiu, lucrare ce va costa 20,96 de milioane de euro, va fi executată de firma germană Lunwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH& Co.KG. Reabilitarea și modernizarea stației de epurare va fi realizată de firma spaniolă Dytras, valoarea lucrărilor fiind de 13,66 milioane de euro. Asistența tehnică pentru acest proiect va fi asigurată de firma Eptisa&MVV din Germania, care va primi suma de 3,06 milioane de euro. Lucrările efective de reabilitare a stației de epurare, a rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare vor începe în primele luni ale anului 2008, în funcție de condițiile climatice și vor fi finalizate în decembrie 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: