Peste 50.000 de suceveni au luat calea muncii în străinătate

Migrarea tinerilor și elitelor reclamă măsuri complexe și din cele mai urgente, este de părere Constantin Șuvăr, director executiv al AJOFM
Județul Suceava se confruntă cu reală criză a forței de muncă, a recunoscut ieri, într-o întâlnire cu presa, directorul executiv al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Constantin Șuvăr. Domnia sa a precizat că instituția pe care o conduce desfășoară o activitate întreținută de pregătire a forței de muncă, prin cursuri de calificare-recalificare, însă oamenii astfel formați i-au calea străinătății.
 

„Plecarea «creierelor», începând din 1990 încoace, afectează potențialul uman și oferta de muncă de pe piața românească”, a evidențiat șeful AJOFM, adăugând că migrarea tinerilor și elitelor cere, la nivel național, măsuri complexe și din cele mai urgente. Constantin Șuvăr a arătat că, din circa 1600 de absolvenți de cursuri, foarte mulți nu se regăsesc pe pia-ța autohtonă a forței de muncă. Îngrijorător este faptul că este vorba despre meserii deficitare și căutate la nivel local, precum cele de măcelar, brutar, ospătar, dar și cele și din industriile lemnului, textilă sau a încălțămintei. Potrivit directorului executiv al AJOFM, peste granițe lucrează peste 50000 de suceveni. O cifră destul de mare, ținând cont de faptul că întregul sector privat din județ are circa 120000 de salariați.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: