Suceava ar putea deveni județ-pilot în reorganizarea centrelor de reabilitare și recuperare a adulților

Vicepreședintele Consiliului Județean Stela Acatrinei vrea ca Suceava să fie județ-pilot în reorganizarea asistenței sociale. Adjunctul șefului executivului județean promite că va face demersuri în acest sens după o vizită efectuată la mai multe centre de profil din Germania. Domnia sa speră ca proiectul să capete concretețe din luna ianuarie a anului 2008, principalele capitole la care sunt necesare schimbări fiind cele privind acordarea personalității juridice centrelor protecție, mentalitatea personalului ce lucrează cu asistații și procedura de achiziții publice a echipamentului, hranei și materialelor de întreținere.
 

Dna Stela Acatrinei spune că, spre deosebire de România, conducerile centrelor din Germania, aflate în subordinea administrației locale, au posibilitatea de a hotărî asupra propriei activități, fiind calitatea de ordonator de credite. De asemenea, angajații acestora, în număr mai mic decât în țara noastră, „sunt, în totalitate, prietenii persoanelor cu handicap”. Achizițiile publice se fac direct de către unitățile de asistență socială, „la calitatea cea mai bună și cu prețurile cele mai convenabile”. Supuse reformării ar putea fi centrele sucevene de adulți de la Sasca, Costâna, Zvoriștea și Pojorâta, care au în jur de 800 de locatari. Vicepreședintele Consiliului Județean a menționat că, după modelul german, acestea ar putea fi organizate în module de câteva zeci de oameni fiecare, care se vor putea, în mare parte, autogospodări. Asistații ar putea lucra în ateliere de producție, jumătate din banii obținuți urmând a intra în buzunarele proprii, iar cealaltă jumătate, să meargă la bugetul centrului respectiv.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: