Suceava

Stații de autobuz transformate în parcări

Elevii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava își pun zilnic viața în pericol din pricina unor șoferi inconștienți care-și parchează mașinile în stația de autobuz. Astfel, când termină cursurile, adolescenții sunt nevoiți să aștepte mijloacele de transport în comun în mijlocul străzii. Șoferii autobuzelor staționează pe banda întâi și blochează circulația, provocând haos în trafic. Ieri, în jurul prânzului, câteva zeci de tineri așteptau autobuzul în stația “Belvedere”. Așteptau aproape în mijlocul străzii, riscând să devină victime de accident rutier, având în vedere că traficul era foarte intens. Este greu de crezut că o călătorie cu un mijloc de transport în comun poate deveni sport extrem pentru acești tineri. Din nefericire, nu este un caz singular. Șoferii autobuzelor susțin că în majoritatea stațiilor se izbesc de obrăznicia conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.
 

“Zilnic avem reclamații din partea șoferilor. Se plâng că nu au unde să oprească în stații din cauza șoferilor care parchează în acele perimetre. Șoferii noștri sunt nevoiți să oprească în mijlocul străzii pentru a putea călătorii urca sau coborî. Pe de altă parte, alveola din stația din centrul orașului este făcută prost. Dacă se întâlnesc în centru trei autobuze, cel care este lângă alveolă trebuie să ocupe și banda a doua când iese din stație. Am vorbit cu primăria și ni s-a promis că se vor lua măsuri”, ne-a declarat directorul Societății de Transport Public Suceava, dl Darie Romaniuc. Pe de altă parte, conducătorii auto se plâng de lipsa spațiilor de parcare. “Nu avem unde să ne lăsăm mașinile. Nu sunt spații de parcare. Eu nu-mi mai las mașina în stație dacă mi se dă spațiu de parcare. Nu este vorba de nesimțire, ci de neputință. Ce să fac cu ea, să o iau în casă? Nu ni se oferă alternative”, ne-a declarat Florin Anchidin, șofer în vârstă de 35 de ani. Majoritatea stațiilor de autobuz fac parte din domeniul public, proprietarul fiind Primăria Suceava. Primarul Ion Lungu ne-a declarat că de rezolvarea acestei probleme trebuie să se ocupe lucrătorii Poliției rutiere, întrucât polițiștii comunitari nu au atribuții în acest sens. “Poliția comunitară nu poate aplica sancțiuni șoferilor. Problema trebuie rezolvată cu sprijinul poliției rutiere”, ne-a spus primarul Ion Lungu. Polițiștii de la serviciul rutier se luptă cu morile de vânt Potrivit spuselor comisarului-șef al Poliției Rutiere Suceava, Laurențiu Herme-niuc, zilnic sunt organizate acțiuni pentru a determina șoferii să nu mai parcheze în stațiile de autobuz. “Problema aceasta este din 2005. În unele zone am reușit să-i determinăm pe șoferi să nu parcheze în stații, însă în altele nu. Le aplicăm sancțiuni zilnic. Polițiștii merg pe teren și le fotografiază numerele de înmatriculare. Le trimitem apoi acasă amenzile”, ne-a declarat dl Hermeniuc. Pentru a ne convinge că polițiștii își fac treaba am fost pe teren după aceștia. Este drept că, în cursul zilei de ieri, șoferii autoturismelor parcate în stația de la Belvedere fuseseră amendați. “Nu este pentru prima oară când îi amendăm. Ei nu înțeleg că provoacă haos în trafic dacă lasă mașinile parcate în stații. Autobuzul trebui să oprească în mijlocul drumului”, ne-a spus unul dintre lucrătorii poliției rutiere pe care i-am însoțit. Luând însă în considerație „vechimea” vizibilă a staționării unor autoturisme în stația de la Belvedere, ceva rămâne nelămurit: ori amenzile sunt mici, ori sucevenii de-acolo au prea mulți bani în buzunar, ori Poliția Rutieră trece mai rar pe acolo…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: