Misiune aproape imposibilă

Pompierii au recuperat, după eforturi impresionante, cadavrul unui bătrân ce se aruncase în tubul de ciment, de exact 40 de centimetri diametru, al fântânii din curtea casei
Un bătrân în vârstă de 78 de ani, din Vornicenii Mici – Moara, s-a aruncat în fântâna din curtea casei. Suferea de o maladie psihică. La fața locului s-au deplasat echipaje ale SIAMUD și Descarcerare, pentru recuperarea cadavrului. Amănunte laconic-amare, grăbindu-se să cuprindă destinul omului care a tras, sec, cu de la sine putere, linie vieții sale. Lapoviță câinoasă, care miroase a mort, a nebunie, cade inert, făcându-se clisă, în curtea familiei Băițan.
 

Un moș și-o babă, din a căror poveste n-a mai rămas de-cât baba, o mogâldeață adusă de spate, privind printre caricaturile unor fulgi schilozi, ce cad în dușmănie peste fântâna unde zace, la peste 12 m, în interiorul unui tub prin care anevoie ar încăpea și un câine mai mare, bărbatul ei, Ghiță. Pompierii roiesc încolo și-n-coace, neputincioși, zicându-și unul altuia că n-au mai întâlnit un caz asemănător. Sinucigașul a vrut cu disperare să moară: s-a aruncat în tubul din ciment, de exact 40 cm, din interiorul puțului, în picioare. Misiunea militarilor e aproape imposibilă. E ca și cum ar scoate un dop căzut dintr-o sticlă imensă. Un pompier luminează cu o lanternă până în adânc. De pe lumea cealaltă, chipul moșului aruncă reflexii stranii: mortul se uită în sus, zâmbind sinistru, cu ochii larg deschiși. La lumina zilei, ce nu se-ncumetă să treacă prin coridorul cilindric, pompierii fac planuri. „Ăsta n-a vrut să fie scos!”, spune cineva. Încropit dintr-o frânghie profesională, coboară un juvăț, încetișor, în adânc. „În-cearcă să-l agăți de gât, cumva! Altfel, nu-i chip…”, este sfătuit de colegi pompierul ce mânuiește frânghia. Trei încercări, și de fiecare dată funia împletită în patru se întoarce cum a coborât. Un țipăt sfâșietor al unei femei, soră cu decedatul, care intră în curte smulgându-și spasmodic basmaua din cap, încremenește gesturile pompierilor. Vecinii veniți să asiste își înghit vorbele spuse în șoaptă. Numai glasul femeii, în tonalități care-ți fac pielea ca la găină, înconjoară curtea imensă și dintr-o dată parcă goală de oameni: „Ce-ai fă-cuuut, frățioare? Fratele meu! Nuuuu!”. Se apleacă peste ghizduri și bolborosește ofta-turi spre adânc, de parcă mor-tul ar auzi-o. Gheorghe Băițan a lăsat în urmă 4 copii. Doi băieți și două fete, toți mari, toți la casele lor. În urmă cu ceva vreme, moșului și babei le-a ars gos-podăria. De atunci, zic vecinii, mințile omului au cam plecat de la el. A stat internat în mai multe instituții de sănătate mintală. Ultima oară la Siret, de unde a fost adus acasă săptămâna trecută. „Nu a mai încercat să se omoare. Nu a zis nimic, nu a amenințat în vreun fel. Aveam grijă toată familia de tata”, spune una dintre fiice. Pompierii s-au chinuit ore în șir să scoată cadavrul moșului. De la Procuratură au pri-mit verde să folosească orice metodă pentru a-l recupera. Ieri, la închiderea ediției, militarii îl scoseseră pe sinucigaș din adânc, după eforturi impresionante. Gheorghe Băi-țan a fost redat familiei, pentru cele creștinești.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: