Necunoscuta operă tragică

Trăim într-o țară bogată. Avem patri-arh. Avem președinte operat la glanda tiroidă. Avem bilet de intrare în Uniunea Europeană. Avem eroi întorși în țară sus, sus pe catafalc. Avem trenuri si-lențioase ori trenuri murdare și prăfuite. Avem de toate, dar nu avem scriitori. Geniile nu se mai nasc nici măcar la o sută de ani, pentru a scrie cu sufletul în pagini învolburate și amare despre tragedia de a fi român fără țară sau a-patrid în propria casa. Arghezi cu penița lui aurie nu mai scrie acel celebru „Baroane!”, cuțitul pamfletului nu mai poate fi viu.
 

Crezusem că din perla suferinței se naște adevărata artă, crezusem că se naște geniul, dar din dezastrul poporului ro-mân s-au născut manelele, cântate știrb pe la petreceri deșănțate, unde bețivii își aruncă în față povara lamentabilă a unui trai mediocru. „De ce iubim femeile?”, se întreabă Mircea Cărtărescu, scriitor premiat și elogiat până și de Președinția României, mult prea fragil pentru a salva onoarea scriitorilor noștri într-o țară unde până și vocația de a suferi a eșuat pe neașteptate. Cei care mor de tristețe trec pragul anonimatului, ducându-și în tăcere stigmatul vieții devenită astfel necunoscută operă tragică. Inteligența lui Cărtărescu nu e destulă pentru a provoca un cutremur în stare să ne schimbe mentalitatea… Suntem bogați în toate… dar săraci în spirit…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: