Cuore

Nu știu dacă există vreo traducere mai veche a celebrului roman al lui Edmondo de Amicis decât aceea din ediția pe care am moștenit-o de la tatăl meu, realizată de Sofia Nădejde. Așa că ei, scriitoarei născute la Botoșani, am să-i elogiez inspirația opțiunii, în stabilirea titlului, pentru originalul italian, Cuore. Grație acestei alegeri, și eu, și copiii mei, și în curând și nepoțica mea, patru generații, nu?, am avut în cuore (inimă) primul cuvânt învățat în limba italiană. Dar câtor români, fermecați de mici de minunata carte, nu li s-a întâmplat la fel? Și câți români, grație inimii italienilor, felului lor deschis, prietenos, nu au preferat Italia ca țară a locurilor de muncă mai bine plătite în uriașul val de emigrație provocat Occidentului de căderea comunismului?
 

Pentru mâna întinsă nouă, fraților de limbă latină și de simțire, italienii s-au procopsit cu o creștere alarmantă a criminalității, în care românii sunt protagoniști. Simpatia inițială s-a transformat în rezervă și apoi în respingere în bloc. Generalizările, rapide, ca și sângele mai cald al italienilor, i-au preschimbat pe români în brute care îți scot ochii cu umbrela și care își execută în mijlocul străzii conaționalii, când nu se mulțumesc să pescuiască din Fântâna Tivoli, cu un magnet plasat în vârful unei bare, cei circa o mie de euro aruncați zilnic de turiștii sentimentali și doritori de reîntoarceri în bella Italia. E greu acum să fii român cinstit și corect în Italia, să duci pe umeri pe lângă povara sacrificiilor personale și un renume care îți anulează numele! De multe generații, cuore este primul cuvânt în italiană pe care îl învață copiii din România. Crucial în acest moment pentru viitorul relației dintre italieni și români este cuvântul pe care italienii îl vor folosi în fața copiilor lor pentru a se referi la român.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI