Prin rectificare bugetară

Sănătatea suceveană mai primește 200 de miliarde

Sumele alocate de CAS Suceava pentru servicii medicale și medicamente au fost suplimentate prin rectificare bugetară cu circa 11% față de bugetul inițial, ceea ce înseamnă încă 200 miliarde lei vechi. Potrivit președintelui director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, spitalele județului vor primi 53 miliarde, mai puțin decât a solicitat CAS, adică 64 miliarde, de aceea bugetul pe decembrie se va contracta „în mod diferențiat”, pentru fiecare spital în parte, pentru a putea fi acoperite toate cheltuielile de bază.
 

Dr. Iordăchel spune că Spitalul Județean Suceava va primi cu vreo 10 miliarde mai puțin pe decembrie față de lunile anterioare, fiindcă săptămâna trecută avea un fond necheltuit de 57 miliarde din bugetul alocat de CAS prin contract. „Am primit mai puțini bani decât am cerut și din această sumă am considerat că trebuie să asigurăm funcționarea tuturor spitalelor din județ. În acest context, Spitalul Județean Suceava este net defavorizat, pentru luna decembrie va primi un contract în valoare de 33-34 miliarde, față de 44-47 cât a avut în lunile trecute. Spitalul Județean are suficiente rezerve pentru a-și desfășura activitatea. Dacă dumnealor nu vor reuși să cheltuiască soldul pe care-l au până la sfârșitul anului, probabil acest lucru va influența tariful pe caz ponderat pentru anul viitor”, a declarat ieri șefa CAS. Dr. Iordăchel spune că un alt spital care a avut anul acesta un buget mai mic față de cheltuieli estimatul este Spitalul Municipal Fălticeni, din cauza unor deficiențe în îndeplinirea indicatorilor, precum un indice de operabilitate mai scăzut și lipsa unor medici specialiști pe unele tipuri de asistență medicală. Astfel, pe octombrie, noiembrie și decembrie, acest spital a primit 8,50 miliarde față de 8,95 solicitate. În această situație, și spitalul fălticenean va primi la rectificativ „o sumă mult mai mi-că decât minimul estimat”. „Cu Spitalul Fălticeni vom avea o nouă negociere, să-i ajutăm să-și repartizeze această sumă cum trebuie”, a mai spus șefa CAS. Pentru medicamente compensate și gratuite, farmaciile au primit la rectificativ peste 88 miliarde, medicina de familie încă 14 miliarde, din care 6,6 pentru programul de evaluare a stării de sănătate, iar laboratoarele de analize medicale 18,9 miliarde, din care 15,8 în cadrul programului menționat. La capitolul dispozitive, suplimentarea bugetară este de 8,9 miliarde, pentru Ambulanță alocându-se încă 8 miliarde.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: