Din cauza exodului constructorilor în străinătate

Supralicitare cu 4 milioane de euro a Programului ISPA de la Suceava

Toți ofertanții de la licitațiile pentru componentele de alimentare cu apă, canalizare și epurare s-au oferit să execute respectivele lucrări la prețuri cu mult peste bugetele alocate
Firma spaniolă Ditras a venit cu cea mai bună ofertă la licitația din Capitală pentru reabilitare stației de epurare a municipiului Suceava, în cadrul Programului ISPA. Spaniolii s-au oferit să execute lucrările contra sumei de 13,3 milioane euro, în timp ce OTV Franța a ofertat 14,9 milioane euro, iar Strabag Austria – 17,9 milioane euro.
 

Ofertele sunt supralicitate, bugetul programului ISPA pe partea de epurare fiind de 10,8 milioane euro. Depășiri ale bugetelor s-au înregistrat și la componentele de alimentare cu apă și de canalizare, cele mai apropiate de sume prinse în program fiind ale consorțiului TMUCB-Energo-Construcția București (15,3 milioane euro), în primul caz și Strabag Austria (22,6 milioane euro), în cel de al doilea. Șeful municipalității, Ion Lungu, a declarat ieri, într-o conferință de presă că, în vederea găsirii de resurse de acoperire a deficitului, va purta discuții la Direcția de Plăți a Ministerului Finanțelor, diferența dintre bugetul total al Programului și suma celor mai mici oferte înregistrate pe alimentare cu apă, canal și epurare fiind de circa 4 milioane de euro. Ocupantul fotoliului din Areni exclude posibilitatea reluării licitațiilor, întrucât un asemenea demers nu s-ar concretiza, neapărat, în scăderea sumelor solicitate pentru execuție. Dl Lungu crede că firmele de construcții suferă de pe urma lipsei de muncitori și că au trecut vremurile în care lucrările erau licitate și adjudecate sub prețul din caietul de sarcini. „Este exclusă reluarea licitațiilor, pentru că, dacă până acum se înregistrau oferte sub preț, acum acestea se fac peste preț. Se pare că este o problemă cu forța de muncă în domeniul construcțiilor. Foarte multe firme au plecat să lucreze «afară», și își iau măsuri de precauție, în ideea de a avea o rezervă în cazul în care crește rata inflației sau apar alte probleme”, a explicat edilul-șef. În total, proiectul sucevean are o valoare de 44,6 milioane euro, dintre care 33,44 milioane euro reprezintă grantul de 75 la sută, 6,69 milioane lei – creditul luat de Primărie de la Banca de Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei (KFV), iar restul de 4,46 milioane euro este finanțarea acordată de Fondul Național de Preaderare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: