În județ

Șapte puncte de colectare a deșeurilor din echipamente electrice și electrocasnice

Odată cu intrarea în marea familie europeană, cetățenii români sunt nevoiți să achite o nouă taxă, în sumă de 7 lei, pentru reciclarea produselor electrice și electrocasnice (taxa verde). Potrivit legislației europene în privința protecției mediului, consumatorii au obligația să aducă în magazine sau la punctele de reciclare aparatura electronică și electrocasnică pe care nu mai vor să le folosească, dar și să plătească taxa de reciclare la cumpărarea unui produs nou. Totuși, dacă sucevenii vor să scape de vechile mașini de spălat sau televizoare, fără a cumpăra altele noi, au posibilitatea să le depoziteze într-unul din cele 7 centre de colectare înființate la nivelul județului. Potrivit spuselor dlui Constantin Harasim, comisar-șef la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, aceste puncte de colectare trebuie înființate doar la nivelul localităților care depășesc 20.000 de locuitori.
 

„În Fălticeni sunt înființate două astfel de puncte de colectare, unul fiind județean, pe terenul firmei Bos-com, care a încheiat un parteneriat cu Primăria Fălticeni. La nivelul municipiului Su-ceava, colectarea se face la sediul firmei Diasil, situat în cartierul Ițcani. Alte puncte de colectare mai sunt în Rădăuți, Gura Humorului și Câmpulung”, ne-a declarat dl Constantin Harasim. Domnia sa a mai adăugat că deși orașele Vatra Dornei și Siret au sub 20.000 de locuitori, primarii s-au ocupat de înființarea punctelor de colectare. „O problemă ar fi faptul că nu toți sucevenii au posibilitatea să transporte aceste produse la centrele de colectare. Soluția ar fi amplasarea unor tom-beroane speciale la nivelul fiecărui cartier sau instituirea unui program special de colectare, folosind mașini ale societăților de salubrizare”, ne-a spus șeful Comisariatului Județean de Mediu. Pe de altă parte, sucevenii care achiziționează un produs nou au posibilitatea să-l de-poziteze pe cel vechi la sediul firmei de unde l-au cumpărat pe cel nou. Totuși, reprezen-tanții marilor firme de electrice și electrocasnice din mu-nicipiul reședință de județ nu par să cunoască/aplice noua legislație. Am încercat să lămurim aceste aspecte cu reprezentanți ai firmelor Domo și Altex, care însă ne-au spus că ar trebui să luăm legătura cu conducerea firmelor la București. Este drept că firmele nu riscă amenzi dacă nu preiau produsele respective, dar beneficiază de facilități dacă o fac.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: