Secretul pantofarului

Privesc adesea cu admirație modul dibaci în care lucrează cizmarul la care merg pentru mici reparații, necesare în măsura în care contribuie la echilibrarea bugetului meu destul de auster. Îl urmăresc subtil cum cercetează pantofii în tăcere, atent, aproape fără să clipească, luând parcă o decizie majoră, grijuliu, de parcă încălțările ar fi vii și i-ar înțelege limbajul. Apoi, omul spune prețul și ora la care ai putea să te întorci, când lucrul va fi deja gata făcut. E omul care nu te amână niciodată, care-și respectă cuvântul dat, de-ți vine să te întrebi de unde atâta bun-simț într-un suflet care trudește pentru un trai la urma urmei modest. Încăperea în care lucrează se află undeva într-o clădire veche din centrul orașului. Ticsită de papuci, întunecoasă și poate destul de rece iarna, cămăruța este universul acestui om a cărui îndeletnicire e pe cale să se piardă.
 

Niciunul dintre zecile de tineri fără slujbă, care se lamentează că nu au un ban în buzunar și că societatea este nedreaptă cu ei, nu s-ar prinde să învețe cum se fixează pingelele la pantofi sau cum se prinde fermoarul de la o cizmă ceva mai uzată. Domnișorii noștri frezați și pomădați rod în van tastaturile calculatoarelor, așteptând un ban din bruma de salariu pe care o câștigă părinții. Meșteșugul de pantofar este mult sub onoarea lor. Omul acesta despre care vă scriu este însuși portretul pantofarului din spatele unei scene aflate în ruină. Omul contemporan s-a modernizat într-atât încât a uitat să fie atent la detalii, descalificând astfel rotița unui angrenaj din care făcea parte. Fiecare meserie este, la urma urmei, o rotiță dintr-un sistem care ne poate face viața mai ușoară. Secretul acesta îl știe cel mai bine cizmarul din breasla veche, bărbatul a cărui muncă disprețuind-o nu am făcut decât să ne disprețuim pe noi, să devenim mai sărăci într-o lume emancipată și tristă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: