Albumul unei întâlniri

O atractivă expoziție de fotografie stereoscopică a oferit bucovinenilor imaginea unui reper major al personalității culturale a Departamentului de Nord francez – retablele, ,,decoruri”, piesele de mobilier „cele mai remarcabile și cele mai remarcate” ale bisericilor-parohii romano-catolice din spațiul nordului maritim al Hexagonului, iar locuitorilor Departamentului de Nord, imaginea celebrelor noastre mănăstiri ortodoxe (o parte incluse în patrimoniul UNESCO), valoroase monumente istorice și splendide monumente ale arhitecturii și frescei murale.
 

Expoziția reprezintă doar o filă din perioada de început a colaborării (oficializate ca atare de documente) dintre județul nostru și Departamentul de Nord, dar o idee inspirată (ca și inițiativa expoziției, care a aparținut partenerului român) a dus la apariția frumosului (ca realizare tipografică – excelenta Terra Design din Gura Humorului) și interesantului (prin conținut și ilustrație) album Quand le département du Nord (France) et le judet de Suceava (Roumanie) se rencontrent… Histoires de cultures Monasteres orthodoxes de Bucovine et retables de Flandre / Întâlnirea dintre Departamentul de Nord (Franța) și Județul Suceava (România) Istoria a două culturi Mănăstiri ortodoxe din Bucovina și «retable» din Flandra, Suceava, 2006. Lucrarea, finanțată de Ministerul Culturii și Cultelor, l-a avut coordonator de proiect pe drd. Constantin-Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, căruia i se asociază ca reușită de vârf în materie de proiecte editoriale albumul „Un secol de arte frumoase în Bucovina”. Textul părții franceze a fost asigurat de Association de Retables de Flandre, iar al celei române poartă semnă-tura dr. Paraschiva-Victoria Batariuc, devenită în timp o garanție a calității informației și, deopotrivă, a unui cuceritor discurs. Fotografiile au fost furnizate de Complexul Muzeal Bucovina și Terra Design, iar cele din Departa-mentul de Nord îi au autori pe Genevieve Duprez și Claude Debussche. Concepția grafică – Régine Dumont și Terra Design. Să nu trecem peste nu-mele traducătoarei, Elena Al-boi Șandru, implicată afectiv și eficient în construirea căii de comunicație dintre cele două spații, și să nu uităm să menționăm sprijinul Servic-iului de Informații Geografice și Cartografice al Consiliului General al Nordului. Albumul este deschis de cuvintele președintelui Consiliului Județean Suceava, Gavril Mîrza, și președintelui Departamentului de Nord, Bernard Derosier, amândouă construite pe convingerea tezaurelor culturale (dar și a altor valori) din cele două entități administrative care merită o cunoaștere reciprocă și pe aceea a apartenenței comune la o Europă veche, dar și la o Europă nouă, de construit împreună. În continuare, paginile sale bucură lectorul cu imagini de biserici, mănăstiri, retable, icoane, care când ilustrează textul, când îl generează, de-a lungul unei călătorii prin secole de credință zămislitoare de nepieritoare frumuseți. Album care rămâne despre o expozi-ție care a fost, dar nu numai, Histoire de cultures/ Isto-ria a două culturi este o tipăritură care, ca suceveni, ca români, ne face cinste în toate privințele.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI