Jazz în cartier, ediția a V-a

Regal de jazz la contrabas și vibrafon

A V-a ediție a „Jazz-ului în cartier”, desfășurată sâmbătă noapte „La Mișu”, în Suceava a fost un regal de jazz oferit sucevenilor de legendarul basist american Henry Franklin și de mai tânărul vibrafonist, tot american, Eldad Tarmu, acesta din urmă aflat pentru a doua oară la noi. Mai întâi, aceștia s-au încălzit într-un duet-dialog, realizat la cele două instrumente total diferite ca ton, dar asemănătoare prin naturalețe și intensitate, vibrafonul și contrabasul. Apoi, i-au avut alături pe cunoscutul Liviu Mărculescu, trombon, și instrumentiști de la Excentric Blues Band. Cei doi au ținut audiența în frâele inspirate ale jazz-ului până la ore mici din noapte. Tot pentru a doua oară la Suceava a fost prezent solistul de blues Iulian Canaf, care a completat fericit un spectacol unic. El a fost acompaniat de Tudor Amarandei, pian, Eduard Taras, bas, Lucian Maxim, tobe și Iulian Pavelescu, ei alcătuind Excentric Blues Band.
 

Henry Franklin este considerat o legendă vie în America, în special la Los Angeles, unde s-a născut în 1940. Gerry Mulligan, Bobby Hutcherson, Al Jarreau, Count Basie, Dakota Staton sunt doare câteva nume celebre din câteva zeci de interpreți cu care a cântat încă de prin anii ’60. A înregistrat primele discuri prin 1968, cu nume de asemenea mari ale jazzului, și a obținut două discuri de aur, în 1970, cu Hugh Masakela, și 1978, cu Stevie Wonder. Despre vibrafonistul american, totodată compozitor, Eldad Tarmu, israelian de origine, reamintim că este un muzician bine cunoscut în Los Angeles și în aproape toată lumea, iar de 3 ani și în România. Numele său se leagă de festivaluri cunoscute de jazz, la unele dintre ele fiind și director muzical, cum ar fi cele din Cuba, Israel, Belgia, Cehia, Ungaria, București, Sibiu. Eldad Tarmu predă jazz la Timișoara, de anul trecut, la Facultatea de jazz „Richard Oschanițki”, din cadrul Universității particulare „Tibiscus”, fiind desemnat coordonator al activității didactice de către IAJE (International Association for Jazz Education). Mai reamintim că această manifestare este organizată de fiecare dată de Mihaela și Liviu Mărculaesu, Sebastian Baciu și Asociația ieșeană „Arta în cartier” din Iași.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: