Episcopul umblător cu oile…

Vești proaste – pe toate drumurile, pardon, pe toate canalele. Se știe, o veste bună e o veste proastă. Pentru media. Ca să gonflezi tâmp la rating, tre’ să faci concesii senzaționalului bolnav, tâmpeniilor bolânde (v. divertismentul tip fecale, cultivat scandalos și opulent teve), știrilor malade pentru oameni (cum altfel?) bolnavi. Bagi în tine și te furajezi vârtos, rutinier, cu tooot soiul de… cacao și vrei să-ți meargă bine. Ce păpăm (și nu musai pentru pântec), aia suntem.
 

> Atunci, hai să mai respirăm un pic și din veștile bune și f. b. Ele există cu miluita & nemiluita în preajma noastră, numa’ că umblă un pic mai tăcute și nu-s în stare de gălăgie, păcatul esențial al ciolovecilor din planetă la ceasul de față. Multă gălăgie. V-ați hrănit vreodată cu liniște & tăceri până să-ți dea suflețelul (și așa cam încrețit) pe dinafară de confort lăuntric, veselie și pace senină? Nu vrei, atunci șezi binișor mai departe pe OTEVE-ul lu’ Dănuț din Caracal (unde s-a răsturnat faetonu cu…) și ia mereu act la prăpăstiile pe care le emană, atât de toxic, un Vadim, un Becali ori un Prigoană și cu Maimuțanca, pardon, Bahmuțanca lui, oiki alunecoși, cord zburdalnic… Am închis digresiunea. Și deschiz, bucuros, o paranteză mai tonică; văzui, ca și tine, meciul Rapid-ului la Hamburg. Superb, mmm! Patru goluri mișto, arbitraj ferm și cinstit și, peste toate, și căti-nel-cătinel, victoria asta (până la urmă) care (ne) arată, pe noi, românii (parcă niște ciumați și perdanți tujur de meserie!?), ca vrednici purtători de respirație (pe toate palierele) planetare. > Între veștile bune, asta a fost una, pe ziua de mai ieri. Alta, înainte de meci, a fost, de ce nu?, cititul din Pateric, că tot e nevoie de oareșce bibliografie prin sezonul ăsta mare cât o zi/noapte de… Post. Am citit din Pateric și ieri: o mi-nu-nă-ție (și mie). Chit că nu-i vreo pricină aniversară (și nu știu de ce tre’ să ne aplecăm asupra sfinților sau oamenilor numa’ când e ziua lor!?). Așa cum respirăm în fiștecare zi-noapte-clipă, tot astfel de atenți e bine să și viețuim înlăuntrul inimii și curat: ca și cum ar fi ziua cuiva drag în fiecare zi. Bref (bref înseamnă „pe scurt”, iertare cunoscătorilor), niscai cuvințele, astăzi, despre avva (călugăr) Spiridon. Uite-așa, că să-ți hie învățătură de minte (și mai abitir de inimă). Povestesc (rezumând) după Pateric (viața călugărilor din pustie, sec. 3-4-5), cea mai umană, cea mai adevărată și cea mai substanțială carte, după Biblie; despre avva (paginile 346-348) se spunea că era un păstor atât de cuvios, încât a fost socotit vrednic să devină și păstor de oameni; era episcop însurat, avea și copii (între care o fată, Irina); își punea averea la dispoziția întregii comunității, interpreta Scriptura cu mult bun-simț, fără să fie „un specialist”, și dădea dovadă de multă libertate de spirit; într-o zi, în timpul Postului Mare, fiind singur acasă, a gătit carne pentru un oaspete, înfruptându-se și el cu binecuvântarea Apostolului, care a spus: Totul este curat pentru cei curați (Tit 1,15). Parabola de-aci ar lumina frumos ș-ar prinde bine multor habotnici și rătăciți… Bună pohtă! (D.B., ca… extravagant serios)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: