Rugăciunea Postului Mare

După rugăciunea Tatăl nostru, care rezumă cele mai simple cereri și raporturile noastre cu Dumnezeu și cu aproapele, în sfânt și marele post se rostește Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, valabilă pentru monahi, preoți, mireni, bărbați și femei, tineri sau bătrâni. Această rugăciune este un cod al bunei cuviințe al vieții, cu sens creator, al prețuirii muncii, al răspunderii pentru felul cum te integrezi în societate, al modestiei și smereniei, al cumpătării și al stăpânirii de sine, al pocăinței și al înțelegerii și iertării greșelilor altora, al schimbării inimii și cugetului, fără de care postul și întreaga perioadă a postului nu ar însemna nimic. La început, este o mărturisire a credinței, Dumnezeu este recunoscut ca Domn și Stăpân al vieții, apoi ne rugăm ca să ne slobozească de patru duhuri: duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert.
 

Și, în schimb, cerem să ni se dea duhul curățeniei, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, adică îngeri care să ne ajute în lupta din postul mare. Mai cerem să ne cunoaștem greșelile pe care le-am săvârșit și să nu osândim pe fratele nostru. Rugăciunea se încheie cu o preamărire a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Doamne și stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie! Iar duhul curățeniei, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, slugii Tale. Așa Doamne Împărate dăruiește-mi să-mi cunosc greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. Să petrecem perioada postului mare în ritmul cuvintelor acestei rugăciuni încărcate de har izbăvitor și înnoitor. Protopop pr. GHEORGHE CALANCEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: