Lege controversată, consiliul „mult discutat”

Deputatul minorității italiene din România, dl Mircea Grosaru, a declarat, duminică, că Asociația Italienilor din România – ROASIT consideră că este necesară adoptarea Legii privind statutul minorităților naționale, care nu a mai fost discutat de 60 de ani. El a mai spus că observatorii internaționali care au fost prezenți la alegerile generale din 2004 au sesizat că există multe organizații aparținând minorităților naționale, ființând chiar și cinci organizații aparținând aceleiași minorități. „Fără a îngrădi nimănui dreptul să participe la alegeri, această lege precizează criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o organizație pentru a putea participa în alegeri”, a spus dl Grosaru, care a adăugat că prin ea „s-a conturat foarte precis ceea ce înseamnă cetățean aparținând unei minorități naționale”.
 

Deputatul minorității italiene apreciază că, în ceea ce privește autonomia culturală, capitol care a stârnit „mari controverse”, legea are prevederi corecte pentru păstrarea identității culturale a fiecărei minorități. El a subliniat că „mult discutatul” Consiliu Național al Autonomiei Culturale trebuie să devină „un ideal” pentru fiecare minoritate națională din România, arătând însă că, în prezent, doar minoritatea maghiară sau cea germană îndeplinesc criteriile pentru a înființa astfel de consilii. „Organizațiile minorităților naționale pot iniția înființarea Consiliul Național al Autonomiei Culturale, la care tinde fiecare minoritate, dar criteriile pentru înființare sunt foarte stricte”, a mai precizat dl Grosaru. Deputatul minorității italiene și-a exprimat speranța că Legea privind statutul minorităților naționale va fi adoptată în forma prezentată de Guvern și „cu modificările pertinente ale Consiliului Legislativ”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: