Obișnuința demnității pierdute

Grevele profesorilor au devenit o obișnuință. Protestele, una-două pe an, se desfășoară parcă după un grafic prestabilit, în urma lor rămânând frustrarea sindicală și o temporară resemnare. Cinic acest comentariu, care ascunde însă o tristă realitate, acea că, de 15 ani încoace, învățământul românesc se martirizează pentru a-și recâștiga respectul. Pentru că l-a avut, și oricât de odios pare acum sistemul educațional de dinainte de ’89, acesta funcționa, și chiar cu demnitate. Lefurile cadrelor didactice nu erau „ciubucuri” comparativ cu câștigurile medicilor, inginerilor sau juriștilor, iar copii învățau carte, reușeau la facultate, se băteau pentru nota mare ce le asigura repartiția la oraș și lumea era până la urmă mulțumită. Mai nou, retribuiți parcă din milă, dintr-un buget ce pune învățământul pe ultima poziție a priorităților, dascălii nu renunță la profesie doar dacă sunt aproape de pensie sau pentru că s-au născut și vor muri niște naivi idealiști.
 

Daniela BEALE

Restul, tot mai mulți, se duc văzând cu ochii, oriunde pot câștiga o leafă (nu și o poziție socială…) mai puțin umilitoare. Cine rămâne să ne educe copii? În mare parte, suplinitorii, mulți necalificați, amărâți absolvenți de licee ce nu și-au găsit de lucru în altă parte. Nu e de mirare că lista revendicărilor celor ce supraviețuiesc în învățământ este atât de lungă de data aceasta. Multe puncte par „mofturi”, dar au fost culese punct cu punct, în 15 ani de zile de demnitate pierdută și la multe sunt gata să renunțe dacă Guvernul va face vreo ofertă onorabilă. La ce rezultat vor ajunge negocierile? Poate la încă 200.000 de lei adăugați la o leafă penibilă și poate, mană cerească, vreo două tichete de masă. În rest, aproape sigur la amânări și promisiuni de strategii viitoare, asta până când copiii noștri vor ajunge să învețe carte în colțul străzii, unul de la altul…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: