Noul ambasador român în Ucraina – la Cernăuți, în vizită protocolară

Într-o vizită protocolară la Cernăuți s-a aflat recent noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, Excelența Sa Traian-Laurențiu Hristea. În cadrul vizitei oficiale, E.S. Hristea a vizitat Universitatea Națională „Iuri Fedkovyci”, s-a întâlnit cu prof. dr. Stepan Melniciuk, rectorul instituției, cu profesorii și studenții de la catedra de Filologie Română și Clasică. Ambasadorul României a fost primit de dl Mykola Tkaci, șeful Administrației Regionale de Stat; în cadrul unei întâlniri pline de cordialitate și stimă reciprocă părțile și-au exprimat încrederea într-o conclucrare continuă între România și Ucraina în plan economic, social, într-o colaborare transfrontalieră cât mai fructuoasă.
 

Diplomatul român a avut și o întâlnire cu reprezentanți ai mass-media și cu liderii societăților naționale-culturale din regiunile Cernăuți și Transcarpatia, în cadrul căreia au fost abordate problemele de primă importanță cu care se confruntă comunitatea românească din Ucraina: învățământul în limba maternă, editarea manualelor școlare, revistelor pentru copii, susținerea presei românești din Ucraina, accesul la literatura și presa din România, care ar putea fi procurate la Cernăuți, deschiderea unei reprezentanțe consulare în Transcarpatia etc. În concluzie, E.S. Traian-Laurențiu Hristea a menționat: „Pentru mine, aceasta este o vizită fer prezentare, o vizită de contacte cu autoritățile locale cu care vom lucra în continuare pentru a asigura un climat cât se poate de bun și normal între două state vecine europene. Sunt deschis să avem un dialog foarte sincer, mi-ar plăcea ca acest dialog să reprezinte un dialog instituționalizat, specializat în diferite domenii, în care să ne gândim și la valorile comune, și la istoria care ne leagă. Dar să ne gândim și la modalitățile practice prin care apropierea dintre cele două state poate fi manifestată în plan intelec-tual, în planul societății civile, în planul comercial-econo-mic, pentru că este știut faptul că idealurile și ideologiile sunt bune, dar ele trebuie să capete substanță în legături concrete, cu resurse și cu efort, dincolo de orice en-tuziasm”. * > La Cernăuți „nu există o clădire disponibilă” pentru Consulatul General al României. E.S. Traian-Laurențiu Hristea i-a făcut o vizită dlui Mykola Fedoruk, Primarul Cernăuțiului, în cadrul căreia a fost abordate mai multe chestiuni de interes comun; în particular, crearea unor condiții mai bune de funcționare a Consulatului General al Ro-mâniei la Cernăuți și deschiderea Muzeului memorial „Mihai Eminescu”. Spre regret, a menționat primarul, în prezent în oraș nu există clădire disponibilă, care ar satisface cerințele justificate al Consulatului, dar căutările continuă. Referitor la inaugu-rarea Muzeului memorial „Mihai Eminescu”, Mykola Fedoruk este mai optimist. În această direcție, se spune, se lucrează activ și, într-un viitor nu prea îndepărtat, chestiunea ar urma să fie rezolvată. Pri-marul i-a prezentat diploma-tului român unele din obiectivele istorice și culturale ale orașului, inclusiv noua Piață a Filarmonicii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: