Mefitex S.A. Suceava

Cronica unui faliment anunțat

Piața suceveană a forței de muncă s-a confruntat în ultima perioadă cu câteva evenimente ce au contribuit din plin la creșterea șomajului. Două mari companii sucevene au disponibilizat un număr impresionant de lucrători, crescând astfel presiunea cererii pe o piață a forței de muncă cu o ofertă destul de firavă. În această situație, orice firmă care își închide porțile trimițând angajații la ușa oficiului de șomaj nu face decât să agraveze un context și așa sumbru. De aceea, în opinia directorului Mefitex S.A., dl Victor Sfarti, pare de neînțeles logica după care se acționează în cazul firmei Mefitex S.A., ai cărei administratori judiciari numiți pentru a superviza activitatea de reorganizare ignoră potențialul societății, preferând să o îndrepte spre un faliment rapid.
 

O decizie de reorganizare judiciară înseamnă încă o șansă pentru datornici. Una de faliment înseamnă lichidare, dar și recuperarea mai rapidă a datoriilor. Legislația românească favorizează procedura de reorganizare a societăților cu datorii, deși acestea ajung în final în faliment, pentru că nu își pot plăti obligațiile, potrivit unui studiu realizat de Coface Intercredit. Compania a realizat o analiză comparativă a falimentelor din Europa de Est, care nu ne este deloc favorabila la falimente, dar ne ridica în topul cazurilor de reorganizare. Instituția falimentului ar reprezenta deci ultima verigă în lanțul acțiunilor menite să ducă la acoperirea debitelor unei societăți. Victor Sfarti, susține însă că firma al cărei director este, Mefitex S.A., are comenzi de circa 35 miliarde lei și procedura de reorganizare judiciară ar avea toate șansele de succes, cu condiția ca acest lucru să se dorească. „S-au numit administratori judiciari, dar aceștia, în loc să facă ce spune legea în ceea ce privește procedura de recuperare a creanțelor, prima etapă fiind reorganizarea judiciară, ne îndreaptă spre oprirea activității și procedura de lichidare. Din acest motiv, am scris judecătorului sindic, solicitând o schimbare a administratorilor judiciari, dar ședința va fi de abia pe 7 noiembrie”. declară Victor Sfarti, precizând că „dacă se întrerupe activitatea, e foarte greu de demarat după aceea”. Conform spuselor domniei sale, modalitatea de lucru aleasă de administratorii judiciari pare să fie una favorabilă mai degrabă unui plan ce îndreaptă societatea spre faliment. În acest fel, patrimoniul firmei, o adevărată avere imobiliară, ar putea fi scos la vânzare. Deși Asociația Salariaților Mefitex S.A. a epuizat, într-o serie de procese, toate căile de acțiune și recurs pe care justiția română i le punea la dispoziție, conform legilor în vigoare, societatea nu a abandonat lupta, apelând la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, prin acționarea în această instanță a instituțiilor statului român pe care le consideră responsabile de situația în care se află firma. Dosarul prezentat de Asociația salariaților Mefitex S.A. la înaltul for european a fost acceptat și va fi programat, de îndată ce va fi posibil, pentru judecată, așa după cum se menționează și în răspunsul oficial primit de la Strasbourg în luna septembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: