La Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava

A V-a ediție a Școlii de vară

Cu această ocazie va avea loc prima ediție a simpozionului internațional “Neo-umanismul și dialogul intercultural” Între 18 și 28 iulie, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava organizează a V-a ediție a Școlii de vară. În cadrul acesteia, vor avea loc cursuri de limbă, cultură și civilizație româ-nească, la care vor participa studenți și pro-fesori de la universitatea cernăuțeană. Conform informațiilor oferite de dna prof. univ. dr. San-da-Maria Ardeleanu, prorector al Universității sucevene, în perioada respectivă, două grupe de studenți de la Suceava (de la Facultatea de Istorie și Geografie și de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării) vor pleca la Cernăuți, iar două grupe de acolo (20 de studenți și 4 cadre didactice) vor sosi la Suceava.
 

La Suceava, oaspeții se vor familiariza cu instituția-gazdă (în cadrul unor întâlniri cu conducerile Universității, ale facultăților de Istorie și Geo-grafie, de Litere și Științe ale Comunicării), vor participa la cursuri susținute de conf. univ. dr. Cornelia Mănicuță (literatură română), conf. univ. dr. Mihai Lazăr, decanul FIG (istorie și civilizație română), prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu (limba română), conf. univ. dr. Ștefan Purici, șeful Catedrei de Istorie (istoria Bucovinei), lector. univ. dr. Aurel Buzincu (literatură română), de asemenea vor face vizite la obiective istorice și culturale din Suceava și județ, la Consulatul General al Ucrainei și la sediul Uniunii Ucrainenilor. În premieră, în cadrul Școlii de vară, în perioada 21-23 iulie, în organizarea Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT, în parteneriat cu Uniunea Ucrainenilor din România, cu Universitatea suceveană și Asociația cultural-științifică “Estica”, va avea loc prima ediție a simpozionului internațional “Neo-umanismul și dialogul intercultural”. În cadrul simpozionului, ne-a informat dl deputat Mircea Grosaru, președintele RO.AS.IT, “vor fi prezentate referate și eseuri privind spiritualitatea culturală a etniilor naționale în contextul neo-umanismului contemporan, al neo-umanismului latin și slav, avându-se în vedere influențele in-terculturale datorate existenței multietnice în spațiul românesc”, cu precizarea că materialele prezentate vor fi publicate într-un număr special al revistei “Di novo insieme”. Pe 21 iulie, de la ora 18, în Am-fiteatrul “Dimitrie Leonida”, se va desfășura o seară de literatură, prilej de întâlnire a unor oameni de cultură și scriitori din Italia, Ucraina și Bucovina. Vor intra în dialog artele, prevede dna Sanda-Maria Ardeleanu, prin cei ce le dau expresie, fie că sunt de la noi, din Italia sau Ucraina, fie că sunt români, italieni, ucraineni, dar și turci, tătari sau evrei. A doua zi, vineri, de la 11, se va desfășura simpozionul propriu-zis, cu participarea unor personalități culturale din Torino, Cernăuți, Suceava și a unor reprezentanți ai etniilor naționale. La eveniment va participa, grupul “Poesia Attiva” – Unicorno, din Torino.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: