Faza județeană a olimpiadei meșteșugurilor tradiționale

Cinci premii I pentru încondeiatul ouălor

Olimpiada Județeană a Meșteșugurilor Populare Tradiționale a prilejuit, la Suceava, o veritabilă demonstrație a talentului, în ambianța unui adevărat târg al elevilor-pictori de icoane și încondeietori de ouă. În holul Observatorului Astronomic, spațiu pus la dispoziție gratuit – a ținut să precizeze Victor Șutac, directorul Palatului Copiilor și al Elevilor Suceava –, sâmbătă dimineață, în jur de 100 de elevi, de la clasa I până la a XII-a, din 33 de școli generale, grupuri școlare, centre școlare și cluburi ale copiilor și elevilor și-au arătat îndemânarea în meșteșugurile învățate de la rude sau dascăli.
 

Inspectorul de specialitate Elena Chideșa ne-a spus că majoritatea copiilor au învățat să încondeieze ouă sau să picteze icoane la școală, sub îndrumarea profesorilor de desen și de religie. La faza națională a olimpiadei, care va avea loc în vară, la Sibiu, vor pleca nu-mai elevii cotați cu premiul I, dar, pentru toți participanții, olimpiada a însemnat o întâlnire plăcută și un binevenit schimb de experiență pe tărâmul creației. Ambele meșteșuguri au fost echilibrat reprezentate, iar, ca în fiecare an, elevii provin din “zonele folclorice puternice”, cu tradiție în județ – Dorna, Câmpulung, Rădăuți, ne-a precizat președintele juriului, insp. Anton Costân, de la IȘJ Suceava. Anul acesta au fost prezenți la olimpiadă și elevi cu dizabilități (deficiențe de auz, mintale, autiști) din școlile speciale din Suceava, Bivolărie, Câm-pulung și Gura Humorului. Juriul a acordat 5 premii I, 3 premii II și 4 premii III – la secțiunea ouă încondeiate, și 3 premii I, 12 premii II, 9 pre-mii III și 9 mențiuni – la icoane pe sticlă și pe lemn. Premiile I la secțiunea ouă încondeiate au fost obținute de echipele de elevi de la Clubul Copiilor din Gura Humorului, Grupul Șco-lar Moldovița, Școala Genera-lă din Moldovița, Grupul Șco-lar Agricol Rădăuți și CN “Mi-hai Eminescu” din Suceava. La icoane pe sticlă, clasele I-IV, premiul I a fost acordat elevului Alexandru Măriuța, de la Școala Boroaia; clasele V-VIII – Ana Maria Măriuța, a-ceeași școală; clasele IX-XII, Silviu Cebuc, Clubul Copiilor din Siret. La icoane pe lemn, nu s-a acordat nici un premiu I pentru clasele I-IV și V-VIII, ci doar la clasele IX-XII, pre-miu obținut de eleva Olivia Stan, de la Liceul “Andronic Motrescu” din Rădăuți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: