Și mai puțini bani, în aprilie, pentru medicamente

Pentru luna aprilie, CJAS Suceava a repartizat farmaciilor contractante 17 miliarde lei, mai puțin cu 5 miliarde ca în luna precedentă. Cota trimestrului II este de 51 de miliarde, față de 60, în primul trimestru. Este evident că acești bani nu vor ajunge, dacă ne gândim că nici în luna martie nu au fost suficienți, decât pentru prima parte a lunii, deși au fost mai mulți. Din aprilie, eliberarea medicamentelor compensate se va face după listele A și B. Prima, cu compensare de 80%, probabil (nu se știe încă dacă cifra va fi valabilă), cuprinde medicamentele pentru cazurile de urgență din ambulatoriu, uzuale, mai ieftine.
 

Obișnuitele cozi la farmacii

Cealaltă, cu grad de compensare de 50 la sută, include medicamente cu utilizare mai rară și mai scumpe, ceea ce înseamnă că bolnavul va scoate mai mult din buzunar pentru a-și procura medicamentul. Sau va renunța și va „sări” peste tratament. Directorul CJAS Suceava, dr. Stelian Stănescu, spune că, având în vedere aceste schimbări, bolnavii suceveni s-au înghesuit la farmacii în februarie și martie, să-și ia medicamente, pentru a-și face o rezervă. Domnia sa apreciază că vor dispărea cozile imense din farmacii și banii vor ajunge pentru toată luna, în condițiile în care asigurații nu vor avea bani să plătească diferența pentru un medicament mai scump. „A fost o psihoză că se va schimba compensarea și se pare că asigurații au vrut să-și pună deoparte medicamente. Prin reducerea gradului de compensare, adresabilitatea va fi mai mică la farmacii și cozi mai puține. Nu va fi adresabilitate la medicamentele listei B”. Referitor la același aspect, directorul pentru relații contractuale al Casei de Sănătate Suceava, dr. Orteza Bârsan, spune că, totuși, în noile condiții vor putea fi tratate afecțiunile acute și cele cronice, iar starea de sănătate a populației nu se va degrada. Dar schema de tratament nu va cuprinde medicamente „atât de performante și scumpe”. În schimb, dacă medicii vor utiliza mai chibzuit fondurile, va putea fi tratat un număr crescut de bolnavi cu medicamente mai ieftine. „Așa se va ajunge la asigurarea unui pachet minimal de tratament pentru cât mai multe persoane, din fondurile Casei, urmând ca cei care-și permit să-și completeze schema de tratament, cumpărându-și medicamente mai scumpe și mai performante”, a spus Ortenzia Bârsan.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: