2000 de pacienți cu afecțiuni respiratorii cronice au fost depistați în primele trei săptămâni ale campaniei „Cere mai mult de

Astmul poate fi controlat

2000 de pacienți au fost diagnosticați ca având afecțiuni respiratorii cronice în numai 3 săptămâni de la începutul campaniei „Cere mai mult de la viață”, lansată la 21 februarie 2005. La centrele de diagnostic din toată țara s-au prezentat în această perioadă 5500 subiecți, dintre care 1705 erau trimiși de medicii de familie, restul prezentându-se spontan. La 4900 subiecți s-a făcut spirometrie (măsurarea capacității respiratorii). Au fost diagnosticați cu astm bronșic 940 pacienți, iar cu BPOC 1100. Ca și în campania precedentă (din 2004), pacienții au primit o scrisoare către medicul de familie, cu menționarea diagnosticului și a recomandărilor de tratament, atunci când era cazul.
 

„Suntem bucuroși că mesajul promovat de această cam-panie a fost înțeles, primele rezultate indicând un interes ridicat al populației. Conside-răm că este un bun început, care conturează premisele necesare inițierii unui program de supraveghere a aces-tor afecțiuni la nivel național, de care avem atâta nevoie” – a declarat prof. dr. Ioan Paul Sto-icescu, președintele Societă-ții Române de Pneumologie. Campania „Cere mai mult de la viață” din acest an se derulează în 48 de centre de spirometrie din țară și își pro-pune depistarea afecțiunilor respiratorii cronice, precum bronhopneumopatia obstruc-tivă cronică (BPOC) și astmul bronșic. Este de așteptat ca, până la sfârșitul campaniei (1 aprilie 2005), numărul subi-ecților care se prezintă la centre să depășească 12000, ofe-rind șansa diagnosticării și tratării unui număr important de cazuri noi, dar deschizând și noi colaborări între medicii specialiști și medicii de fa-milie pentru o mai bună în-grijire pe termen lung a acestor bolnavi cronici. Astmul bronșic și bronho-pneumopatia obstructivă cro-nică (BPOC) sunt maladii res-piratorii ce reprezintă impor-tante probleme de sănătate publică, fiecare afectând în-tre 6 și 8% din populația româ-nească. Se presupune că un mare număr de cazuri nu sunt diagnosticate, doar 20-25% fiind cunoscute. Cu toate a-cestea, costurile tratamentelor ambulatorii și în spital pentru BPOC sunt apreciate la 20.000 miliarde de lei anual. Astmul bronșic și BPOC re-prezintă o povară importantă pentru pacient, societate și familie, din cauza mortalității ridicate a BPOC, a pensionă-rilor premature, a absenteis-mului, din cauza corturilor ri-dicate ale exacerbărilor severe care necesită spitalizare, dar și din cauza eforturilor famili-ei de a susține un invalid. Cu tratament eficient, ast-mul poate fi perfect controlat, pacienții revenind la o viață normală. Pentru pacienții cu BPOC, un tratament corect în-seamnă oprirea declinului, o viață decentă cu capacitate ac-ceptabilă de efort, reinserție so-cială și evitarea spitalizărilor. Pentru mai multe informa-ții vă invităm să sunați la: dr. Irina Strâmbu, Societatea Ro-mână de Pneumologie, tel. 021-335 69 10.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: