Cenaclul literar-artistic „Nicolae Labiş” Fălticeni, continuatorul unor tradiţii spirituale de prestigiu

După răpirea Bucovinei de către habsburgi, oraşul Fălticeni a preluat, în bună măsură, rolul de „Cetate de Scaun” pentru Suceava. Dincolo de toate daunele, este dovedit că niciun cuceritor nu a reuşit să distrugă religia, cultura, limba ori obiceiurile popoarelor cu un înalt nivel de civilizaţie.

Fălticenii a fost considerat – în perioada interbelică – „Florenţa României”, pentru că aici au trăit şi creat sau şi-au purtat paşii la şcoală mari personalităţi ale culturii româneşti.

De-a lungul timpului, au existat mai multe cenacluri literare care au contribuit la viaţa culturală a oraşului.

După evenimentele din 1989, s-a remarcat Cenaclul „Eugen Lovinescu” condus de scriitorul Alexa Paşcu, dar gruparea aceasta s-a dizolvat în 2016.

La iniţiativa personală şi susţinut de câţiva din membrii fostului cenaclu, am luat hotărârea de a înfiinţa un nou cenaclu, din dorinţa de a reînvia spiritul vechilor cenacluri, adunând împreună oameni inteligenţi, cu spirit tânăr, indiferent de vârstă, iubitori de literatură, de cultură, de frumos, convins fiind că un cenaclu trebuie să fie o nouă agora a ideilor libere şi constructive.

Cu bunăvoinţa directorului Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, pr. Teodor Brădăţanu, şedinţa de inaugurare a avut loc la data de 26 septembrie 2021, în plină pandemie COVID-19. Au participat, alături de mine, toţi membri fondatori ai cenaclului nostru: Coca Maria Udişteanu, Saveta Vărăreanu, Lenuţa Rusu, Mihaela Pânzariu, Cristina Bărăscu, Călin Dănilă, Gabriel Todică, Alexandru Cojocariu, Vasile Moroşanu, Constantin Varganici, Gheorghe Varganici, Costel Bephu, preşedintele Cenaclului „Erupţii dolheştene”, şi Marinel Dănilă.

S-a decis ca patronul spiritual al cenaclului să fie poetul Nicolae Labiş şi, în acelaşi timp, s-a hotărât crearea Asociaţiei culturale „Nicolae Labiş” Fălticeni, cu statut juridic. În conformitate cu numărul de voturi exprimate deschis, au fost aleşi: Constantin Bulboacă – preşedinte, Gabriel Todică –vicepreşedinte şi Alexandru Cojocariu – secretar.

De la început, scopul nostru comun declarat îl constituie descoperirea, încurajarea şi susţinerea pentru afirmare a talentelor din domeniul literaturii şi artelor frumoase, în general, chiar dacă nu avem orgoliul de a ne socoti „un laborator de poezie şi proză”.

După câteva şedinţe lunare în spaţiul muzeului, prin bunăvoinţa domnului Codrin Benţa, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, sediul definitiv al cenaclului a fost stabilit în incinta Bibliotecii „Nicolae Labiş”. Credem că a fost cea mai bună, chiar scrisă în stele alegere, având în vedere că poetul Nicolae Labiş a fost elev la acest liceu şi de aici a pornit traiectoria celebrităţii sale precoce, geniale, tragice, legendare.

Prin generozitatea unor prieteni, artişti plastici de renume – Mihail Gavril, Gabrel Baban şi Radu Bercea – s-a înnobilat cu tablouri valoroase şi sugestive spaţiul în care au loc şedinţele lunare ale cenaclului.

Au fost invitaţi să ni se alăture şi au răspuns invitaţiei doamna Margareta Labiş, sora poetului, şi profesorii de limba şi literatura română Daniela Pavel, Irina Suman, Viorica Benţa, Chifan Alexandra, precum şi colegele de cenaclu Saveta Vărăreanu şi Lenuţa Rusu, care au prezentat competent viaţa şi opera marilor scriitori evocaţi în cadrul şedinţelor.

În vara anului 2022, în urma unor noi alegeri, s-a hotărât ca vicepreşedinte al cenaclului să fie Ioan Caulea, iar secretar, Lenuţa Rusu.

Au avut loc, în tot acest răstimp de când cenaclul fiinţează, lansări de carte ale membrilor cenaclului: Lenuţa Rusu, Saveta Vărăreanu, Dan Nicolae Popescu, Alexandru Cojocariu, Călin Dănilă, Gheorghe Varganici, Vasile Moroşanu, Ioan Caulea, Cristina Bărăscu, Alexa Paşcu, Gabriel Todică, Paula Drăguşanu, Maria Ţigănescu Creţu şi Constantin Bulboacă.

Membrii cenaclului au participat la numeroase concursuri literare şi artistice, primind numeroase premii naţionale. Amintim, în acest sens, pe Lenuţa Rusu, Dan Nicolae Popescu, Gheorghe Varganici, Călin Dănilă, Gabriel Todică, Ioan Caulea, Ana-Maria Murariu şi alţii.

I-am avut invitaţi pe membrii unor cenacluri din nordul Bucovinei, Chişinău, Iaşi, Dorohoi şi din judeţul nostru, cenacluri la care ne-am deplasat şi noi.

Cenaclul transfrontalier „Maşina cu poeţi”, la care suntem afiliaţi, condus de Gina Puică şi Constantin Horbovanu, ne-a invitat la întâlniri cu scriitori din nordul Bucovinei. Astfel, am fost prezenţi la întâlniri organizate de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” Cernăuţi la Cernăuţi, Iordăneşti, Şoldăneşti, Crasna, Mahala şi Herţa. Aici, am cunoscut o serie de scriitori, jurnalişti şi artişti consacraţi precum: Nicolae Şapcă, Vasile Bâcu, Gheorghe Ungureanu, Maria Toacă, Carolina Jitaru care, la rândul lor, au venit la noi, la Fălticeni.

Ne-am deplasat şi în Republica Moldova, la Chişinău şi la Hînceşti, invitaţi fiind de Cenaclul „Vocea generaţiilor”, condus de Ana Onică, scriitoare recunoscută peste Prut. I-am primit şi noi pe delegaţii acestui cenaclu, organizând o întâlnire de neuitat la Fălticeni şi la Vama, în decembrie 2023, de Ziua Naţională a României.

Din Câmpulung Moldovenesc, Cenaclul „Ţara de Sus”, avându-l preşedinte onorific pe Constantin Tiron şi preşedinte pe Marcel Flocea, ne-a găzduit de mai multe ori şi noi i-am primit cu drag pe reprezentanţii care ne-au fost oaspeţi.

De la Vama, Cenaclul „Nectarie”, condus de Ioan Mugurel Sasu, ne-a onorat cu prezenţa, iar, de la Dorohoi, Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina şi ţinutul Herţei, condusă de Vasile Adăscăliţei, colaborează admirabil cu noi.

Fructuoasă şi plină de savoarea umorului de bună calitate este şi cooperarea noastră cu prietenii, din Iaşi, de la Cenaclul „Scriitori fără frontiere”, condus de inimoasa Elena Mîndru, şi de la Asociaţia Umoriştilor – Al. O. Teodoreanu, condusă de Viorel Vajoga – preşedinte de onoare, şi Daniel Bratu – preşedinte executiv.

Am fost bucuroşi să fim onoraţi, la unele din întâlnirile noastre, de prezenţa unor personalităţi precum Margareta Labiş, sora poetului, profesoara memorialist Mioara Gafencu, scriitorul Grigore Ilisei, poeta Mihaela Grădinariu, scriitorul Ioan Ţicalo, caricaturistul Mihai Pînzaru-PIM, pictorii Mihai Gavril şi Radu Bercea, scriitorul Andrei Breabăn, farmacista Maria Mitocaru, solistele Mihaela Jitaru şi Mihaela Popescu, flautiştii Nicolae Maxim şi Puiu Creţu etc.

Am colaborat foarte bine şi cu organizatorul Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, poetul Ioan Manole.

De asemenea, nu putem omite colaborarea rodnică pe care o avem cu Asociaţia Fălticeni Cultural condusă de inimosul preot Vasile Liviu Mihăilă.

Cea mai mare bucurie şi izbândă a noastră este că am atras, în rândurile membrilor cenaclului, tineri talentaţi care promit, în care credem şi pe care dorim să-i susţinem pentru afirmare. Printre ei, Ana-Maria Murariu, Teona Drăguşanu, Bogdan Crăciun, Daniel Amariei, Raluca Vodă, Amalia Buculei, Adela Şulea, Ilinca Sobieski şi Adriana Daşchevici, din Republica Moldova, şi minunata echipă: Chifan Alexandra – mama, cu cele mai tinere membre ale cenaclului nostru, Chifan Măriuca şi Chifan Hristina.

Dorinţa noastră cea mai aprinsă este să sprijinim afirmarea celor care au aripi îndreptate spre vise artistice, dar n-au deprins încă zborul, în lumea în care artele trebuie să-şi găsească singure drumul şi suportul. Împărtăşind poezia, cuvântul înaripat de la suflet la suflet, vom fi aproape de cei care au nevoie de ajutor pentru afirmare.

Cenaclul nostru se va hrăni din cuvântul celor care ni se alătură şi cărora le vom da aripi, publicându-le creaţia în revista intitulată „Zbor” pe care o lansăm, iată, în format fizic.

Susţinem existenţa unei reviste literare ca tribună şi formă articulată grafic a unui cadru prietenos în care să se afirme cei care debutează în literatură, indiferent de gen sau specie, şi în care să fie popularizaţi cei publicaţi deja.

Suntem convinşi de faptul că, respectând valorile autentice şi promovându-le, vom reuşi să menţinem flacăra vie a spiritualităţii locului şi neamului.

CONSTANTIN BULBOACĂ

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI