Românul şi papanaşul, în Europa

> Cristian VĂLIANU

Un studiu recent al Hospitality Culture Institute, o organizaţie ce se ocupă de analiza industriei de servicii alimentare, obiceiurile de consum ale românilor şi trendurile din piaţa de profil românească, ne spune că mai mult de patru din zece dintre românii care merg la restaurant şi consumă desert comandă papanaşi.

Da, veţi spune, şi cu ce ne schimbă viaţa această cifră? Cu nimic, spun eu, care, de altfel, sunt printre cei mai mult de cinci din zece care ar comanda altceva.

Cifra îngrijorătoare este însă nu cea a locului pe care-l ocupă papanaşul sau fasolea cu ciolan în topul mâncărurilor naţionale, ci valoarea medie a unei comenzi, care este de doar 56,8 lei, adică un pic peste 10 euro, dacă tot ne raportăm mereu la ce se întâmplă în ograda mare a Uniunii. Şi asta spune multe despre cât de european este nivelul de trai care permite să-ţi îndulceşti zilele cu o sumă infimă pentru multe din ţările UE…

Şi dacă tot privim printre cifrele studiului, am mai putea vedea si alte lucruri, căci, luând de bun ce ne spun cei care au întocmit studiul, aflăm că, de fapt, deşi industria de servicii alimentare din România a crescut cu 16% în 2023, atingând o valoare totală de 6,31 de miliarde de euro, românii nu au început să iasă mai des la restaurant şi nu comandă de mai multe ori mâncare, ci creşterea pieţei este cauzată, în primul rând, de inflaţie. Altfel spus, numărăm mai mulţi bani, dar câştigăm mai puţin.

Norocul nostru este că, de câteva zile încoace, ni se dă ca sigură informaţia că, din iulie, salariul minim pe economie va creşte, prilej nou, dacă mai era nevoie de unul, de discordie între actorii care-şi asumă paternitatea deciziei politice.

Şi atunci să vezi inflaţie de papanaşi pe mesele românilor…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI