Centenarul Colegiului „Vasile Lovinescu” din Fălticeni

 În această săptămână, Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni sărbătoreşte, prin mai multe activităţi, împlinirea a 100 de ani de existenţă, aşa după cum v-am informat în ediţia precedentă. Luni, 27 mai, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” a avut loc festivitatea de deschidere, eveniment care a reunit o audienţă impresionantă, formată din elevi, părinţi, prieteni ai colegiului, foşti elevi şi profesori, oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai mediului universitar din Iaşi şi Suceava şi ai diverselor instituţii şi agenţi economici din domeniul agricol, industria alimentară, construcţii, mecanică şi servicii.

Printre personalităţile prezente s-au numărat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Tofan, primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, şeful Inspectoratului Şcolar Grigore Bocanci, inspectorii generali adjuncţi ai IŞJ Suceava Gabriel Matei şi Petru Crăciun, reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Suceava, ai instituţiilor din municipiul Fălticeni şi din comunele învecinate.

Festivităţile au început cu interpretarea imnului naţional şi un moment de reculegere în memoria cadrelor didactice care au contribuit la formarea multor generaţii de elevi, dar care nu mai sunt printre noi, „dar trăiesc în amintirile elevilor sau foştilor colegi de catedră, fie că au fost mentori, îndrumători sau prieteni de încredere, fiecare din aceşti oameni cultivând dragostea pentru învăţare. Amintirea lor ne inspiră să continuăm şi să căutăm excelenţa în tot ceea ce facem şi împărtăşim învăţămintele lor următoarelor generaţii”, după cum a precizat directorul colegiului, prof. Cristi Acatrinei-Vasiliu.

A urmat prezentarea unui film documentar care a ilustrat cei 100 de ani de existenţă a colegiului, aducând în prim-plan mărturii ale personalităţilor care au trecut prin această instituţie şi impresiile elevilor din Republica Moldova care au studiat aici după 1990.

Angajament, dedicare şi devotament

 În deschidere, directorul colegiului, prof. Cristi Acatrinei-Vasiliu, a subliniat importanţa acestui moment solemn şi a evocat contribuţia profesorilor trecuţi în nefiinţă, subliniind că amintirea şi învăţăturile lor continuă să inspire generaţiile actuale.

„Astăzi este o zi specială pentru noi, sărbătorim un moment important din istoria acestei şcoli. Aniversarea centenarului nostru. Este o încântare să ne aflăm împreună pentru a celebra un secol de educaţie şi de contribuţie semnificativă la formarea tinerei generaţii. În acest moment solemn doresc să reflectăm asupra drumului parcurs de şcoala noastră în aceşti 100 de ani. De-a lungul acestui secol zeci de generaţii de elevi au trecut pragul acestei instituţii, fiecare elev ducând cu el visuri, speranţe, aspiraţii unice şi devenind mai apoi lideri inovatori şi cetăţeni responsabili ai lumii.

Privind în urmă istoria noastră bogată suntem plini de recunoştinţă faţă de toţi cei care au contribuit la succesul nostru de-a lungul deceniilor: directori, profesori, personal auxiliar, personal nedidactic, autorităţi locale şi centrale, parteneri, părinţi şi elevi. Fiecare a pus o piatră de temelie esenţială în construirea şi menţinerea acestei instituţii de învăţământ de elită şi afirmarea identităţii noastre ca şcoală.

Doresc să adresez sincere mulţumiri colegilor noştri pensionari, pentru angajamentul, dedicarea şi devotamentul pentru liceul nostru. Fiecare dintre dumneavoastră a adus susţinere, experienţă, cunoştinţe şi pasiune pentru educaţie, fiecare dintre dumneavoastră a contribuit în mod unic şi valoros la misiunea noastră de a oferi elevilor o educaţie de calitate şi o experienţă şcolară împlinitoare.

Aprecieri ale conducerii colegiului au fost aduse şi actualilor angajaţi, adevăraţi piloni pe care se sprijină succesul acestei şcoli.

„Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că următoarele generaţii de elevi vor beneficia de aceeaşi educaţie de calitate şi de valorile solide pe care le-am oferit de-a lungul timpului” a precizat directorul Cristi Acatrinei-Vasiliu.

În discursul său, prof. Cristi Acatrinei-Vasiliu a făcut o retrospectivă a istoriei colegiului, menţionând două perioade importante, 1924-1950 şi 1950-2000, şi a evidenţiat realizările remarcabile ale instituţiei de-a lungul timpului.

„Astăzi este o zi specială pentru noi, sărbătorim un secol de educaţie şi de contribuţie semnificativă la formarea tinerei generaţii. Fiecare elev care a trecut prin această şcoală a devenit un lider inovator şi un cetăţean responsabil” a afirmat directorul Cristi Acatrinei-Vasiliu.

Colegiul „Vasile Lovinescu”, un mediu stimulativ care asigură formarea de competenţe şi valori

Intervenţiile directorilor şi directorilor adjuncţi ai colegiului din ultimii 40 de ani, Mihaela Bârsan, Elena Popescu, Mihai Vitcu, Laura-Mirela Pintilie, Gabriel Matei, Gheorghe Coman şi Aurelia Toma, au adus un plus de emoţie şi recunoştinţă faţă de colegiul sărbătorit.

 Şeful Inspectoratului Şcolar, Grigore Bocanci, absolvent al acestei instituţii, a împărtăşit amintiri preţioase şi a evidenţiat performanţele colegiului.

„Cu mândrie o spun: sunt absolvent al acestui liceu, promoţia 1987, clasa regretatului profesor dr. Mircea Toma. Recunoştinţă pentru profesorii pe care i-am avut.

Aleasă şi îndreptăţită preţuire pentru Colegiul «Vasile Lovinescu» la împlinirea unui secol de existenţă şi de performanţă în educaţie. Această zi este un prilej pentru toţi cei de faţă de a împărtăşi bucuria realizărilor la 100 de ani de existenţă şi în acelaşi timp de a contura perspective pentru viitor, pentru că, Colegiul «Vasile Lovinescu» a devenit în aceste decenii un mediu stimulativ care asigură formarea de competenţe, valori şi atitudini atât de necesare tinerilor pentru a face faţă provocărilor unei societăţi în continuă schimbare, promovând egalitatea de şanse şi incluziune socială, susţinând în acelaşi timp o dezvoltare sustenabilă în context rural. Ceea ce individualizează Colegiul «Vasile Lovinescu» în mediul educaţional, cât şi în spaţiul comunitar local şi regional este dimensiunea adaptării la specificul şi dezideratele comunităţii, adeziunea instituţiei de învăţământ, la valori autentice care pot gira alinierea la standardele educaţionale naţionale şi europene: profesionalizare şi responsabilitate, cooperare şi colaborare, dezvoltare durabilă.

Cei peste 1.400 de elevi care studiază acum în acest colegiu au şansa de a învăţa, de a se forma ca personalităţi autentice într-o instituţie de învăţământ care susţine şi încurajează performanţa, o instituţie cu o infrastructură în permanentă transformare şi modernizare, adaptată la standardele europene şi internaţionale. Aici elevii au ocazia să înveţe că meseria este într-adevăr o brăţară de aur”.

Diplomă aniversară şi plachetă din partea ISJ Suceava

Inspectorul general Grigore Bocanci a înmânat Colegiului „Vasile Lovinescu” Diploma aniversară „Nicolae Iorga” şi o plachetă din partea Ministerului Educaţiei, în semn de recunoaştere a activităţii desfăşurate şi a performanţelor profesionale înregistrate în cei 100 de ani de existenţă.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul general adjunct Petru Crăciun a oferit o diplomă aniversară şi o plachetă.

Prof. dr. Petru Crăciun: „Mulţumesc celui mai minunat colectiv de cadre didactice din judeţul Suceava. Iubesc această şcoală pentru că ne-a deschis porţile spre lumea întreagă, participând la 18 olimpiade internaţionale, coordonând loturile României de astronomie, cu ajutorul unor instrumente achiziţionate pentru prima dată de Colegiul «Vasile Lovinescu», când director era domnul profesor Vitcu, instrumente cu care am pregătit pentru prima dată lotul României”.

„Iubesc această şcoală pentru că sunt oameni cu adevărat profesionişti, care să străduiesc ca fiecare elev să progreseze, să realizeze un învăţământ modern, centrat pe elev, cu o dotare extraordinară, cu deschidere spre întreaga lume. De aceea, Inspectoratul Şcolar Suceava vă conferă o diplomă aniversară la împlinirea a 100 de ani de existenţă în semn de profundă apreciere adusă generaţiilor de elevi şi cadre didactice, care prin profesionalism şi dăruire, performanţe remarcabile, au contribuit la dezvoltarea învăţământului şi valorilor româneşti” a menţionat inspector general prof. Grigore Bocanci”.

Sărbătorim trecutul, prezentul şi viitorul

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Tofan, şi-a amintit cu emoţie de cei trei ani petrecuţi în calitate de profesor la acest colegiu, a vorbit despre foştii profesori, oprindu-se asupra unui cadru didactic care s-a remarcat şi care a rămas înscris cu litere de aur în istoria acestui liceu, prof. Ioan Dascălu, cel mai longeviv director.

Vasile Tofan a apreciat modul în care conducerea liceului a făcut invitaţii şi a a povestit cum, în mandatul său de primar al municipiului Fălticeni, Colegiul Agricol a primit numele lui Vasile Lovinescu, revizor agricol şi consilier tehnic la Ministerul Agriculturii, cel care în urmă cu peste 100 de ani a pus bazele primei şcoli practice de horticultură din această zonă cu veche tradiţie în cultura pomilor fructiferi şi în comerţul cu fructe.

 Primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, şi-a adus aminte cu drag de timpul petrecut aici, în calitate de profesor de educaţie fizică şi sport, între anii 2004 – 2012, precizând că nu sărbătorim doar trecutul, ci şi prezentul şi viitorul unei instituţii educative care reprezintă un adevărat motor al progresului în comunitatea noastră.

Primarul Cătălin Coman a subliniat importanţa investiţiilor viitoare pentru dezvoltarea instituţiei, a discutat despre impactul pozitiv pe care colegiul îl are asupra comunităţii locale şi despre priorităţile educaţionale în urbea de pe Şomuz, anunţând proiecte majore de modernizare şi dotare a instituţiilor de învăţământ finanţate prin programe europene.

„Sunt aici oameni foarte dragi, cu care am colaborat foarte bine. Este un moment foarte frumos şi emoţionant pentru mine, pentru că de la acest colegiu nu provin numai trei generali, aşa cum spunea domnul Vitcu, ci şi un primar. Înainte de toate eu sunt profesor titular la Colegiul «Vasile Lovinescu» şi mai devreme sau mai târziu mă voi întoarce la catedra de la acest liceu.

S-au făcut investiţii importante, Colegiul Vasile Lovinescu este o instituţie mare, care are nevoie de mult mai multe fonduri. În aproximativ o lună finalizăm programul de dotare prin PNRR, un proiect realizat cu bani europeni, 140 de miliarde de lei vechi vor intra în maxim o lună în dotarea şcolilor din Fălticeni. Toate clasele vor avea mobilier nou, toate laboratoarele, cabinetele, sălile de sport vor avea echipamente şi aparatură nouă.

La fel vorbim de corpul principal, am realizat o documentaţie, un plan topografic, expertiza tehnică. Este o clădire mare, pretenţioasă, o clădire care are nevoie de consolidări seismice, regenerare şi reabilitare termică. Împreună cu echipa managerială a liceului colaborăm eficient şi sper ca acest proiect să ne aducă 8 milioane de euro pentru reabilitarea corpului principal şi al cantinei” a fost răspunsul primarului municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman.

Premierea elevilor care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şcolare

Mesaje de felicitare au fost transmise şi în intervenţiile altor invitaţi prezenţi la eveniment: profesorul Constantin Bulboacă, profesorul Costică Parfenie, în calitate de director al Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” şi reprezentant al Clubului Rotary Fălticeni, Codrin Benţa – directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, profesoara Mariana – Silvia Ţuca – director adjunct al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, Beatrice Filipiuc – inspector şcolar, Neculai Perju, primar al Comunei Rădăşeni şi absolvent al şcolii, nepoata celui care a dat numele de astăzi al colegiului, un grup de absolvenţi din Basarabia, cu funcţii şi responsabilităţi în agricultura din Republica Moldova.

Evenimentul s-a încheiat cu premierea elevilor care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şcolare, un spectacol artistic şi un sentiment general de mândrie şi speranţă pentru viitorul Colegiului Vasile Lovinescu. Această celebrare a subliniat nu doar tradiţia şi istoria bogată a colegiului, ci şi angajamentul continuu de a oferi educaţie de calitate şi de a forma generaţii de succes.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI