La sfârşitul săptămânii trecute, Asociaţia „Rotary Club Fălticeni” în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Fălticeni a organizat a III-a ediţie a proiectului de promovare a municipiului Fălticeni „Împreună susţinem promovarea – Fălticeni, Mon Amour”.
Sâmbătă, 16 septembrie, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, a avut loc lansarea volumului-album „Fălticeni şi ţinutul său legendar”, semnat de scriitorul Grigore Ilisei. Despre lucrarea apărută în condiţii grafice deosebite la Editura PIM din Iaşi a vorbit prof. dr. Mihaela Grădinariu, critic şi istoric literar: „Scriitorul vrea să continue ceea ce înaintaşii au temeruit cu jertfe ştiute sau mai puţin ştiute. «Amour-ul pentru Fălticeni», spune Grigore Ilisei, ce nu şi-a stins niciodată arderea, va căpăta astfel, prin neuitare, noi temeiuri. Pământul acesta sfinţit de atâtea generaţii ne va chema irezistibil, mereu. Departe sau aproape, pe acest tărâm ori aiurea, fiinţa ni se va scălda mereu în apele sale regeneratoare. E locul miruit de cea dintâi ridicare de pleoapă, de prima tresărire a sufletului, de fulgerarea dintr-un început al minţii. Se amestecă cu huma cea humuită, cu lumina vrăjită a înaltului şi adâncului, cu frumseţea fără egal a priveliştilor fălticenene. Trăim astfel nişte stări ce ni se încrustează pentru viaţă în fiinţa noastră de fălticeneni. Simţim că purtăm, defel trufaşi, un panaş şi ne mândrim pe bună dreptate cu acesta. Şi mai ales ne pătrunde până în rărunchi amour-ul pentru Fălticeni, îl ducem cu noi în traista nevăzută oriunde ne mână soarta. Lăsăm cu limbă de moarte această dragoste fără seamăn urmaşilor noştri. De peste două veacuri şi jumătate se perpetuează acest simţământ unic. Din urmaş în urmaş şi aşa se va întâmpla cât va fi viaţă pe pământ. Felicitări Grigore Ilisei!”.
„Fălticeni şi ţinutul său legendar” este o continuare a proiectelor lui Grigore Ilisei de a descrie urbea natală singur sau împreună cu alţi colaboratori, proiecte care au început în anul 1987 când Grigore Ilisei împreună cu Ştefan Gorovei au tipărit un mic îndrumar turistic dedicat Fălticenilor.
„Volumul este apărut în condiţii grafice excepţionale şi reuşeşte, parcurgându-l filă cu filă, să ne abstragă din timpul profan alungându-ne în scăldătoarea timpului sacru, la întretăierea cerului cu pământul, la răscrucea dintre textul scris şi textul imagine, cu un necesar breviar istoric alcătuit de Constantin Ciolca, cel care a iubit foarte mult Fălticeniul şi din păcate a plecat mult prea devreme dintre noi, breviar actualizat de autorul albumului. Cartea ni se deschide dintr-un început în trei direcţii: o dimensiune recuperatorie faţă de nişte oameni care au fost şi faţă de nişte locuri pe care timpul le-a erodat iremediabil. O dimensiune reverenţială faţă de un trecut irepetabil şi o dimensiune jertfelnică a memoriei chemată mereu spre neuitare. Imaginile color vin ca un pandant al fotografiilor document alb-negru sau sepia din colecţiile George Stino şi Vasile Ciurea, un pod între atunci şi acum, ca un timp răsucit în spirală căutând veşnicia” a precizat prof. dr. Mihaela Grădinariu.
Scriitorul Grigore Ilisei a mulţumit celor prezenţi, prof. Mihaela Grădinaru pentru laudatio, explicând că volumele dedicate oraşului Fălticeni au pornit de la o motivaţie transmisă de maestrul Ion Irimescu.
„Am fost şi sunt însufleţit de acel simţământ pe care mi l-a împărtăşit în multe întrevederi pe care le-am avut de-a lungul timpului maestrul Ion Irimescu. Jertfitor şi donator faţă de acest oraş, Ion Irimescu îmi spunea în 1975 că suntem datori locului din care ne-am ivit. Locul acela ne-a însemnat, ne-a modelat la vârstele primare având rol decisiv, fiind acel sâmbure din care creşte şi înfloreşte.
Am socotit ca una din datoriile mele este aceea de a scrie şi a promova în lume, dar mai ales în cuprinsul românesc, imaginea acestui loc. Ai înţelege rosturile, destinul său în istorie, momentele sale de lumină dar şi cele de întuneric, izbânzile şi eşecurile. Uneori chiar am mărturisit că poate e mai puţin importantă, cel puţin pentru posteritate, opera mea literară, creaţia proprie, decât ceea ce a însemnat alături de înaintaşii iluştri care au făcut-o lucrarea mea întru dăinuirea şi cultivarea memoriei acestei aşezări. Această misiune s-a desfăşurat pe mai multe planuri. Am făcut-o ca jurnalist, ca om de televiziune, am făcut-o realizând întruniri şi manifestări, am făcut-o încercând să fiu sfetnic pentru unii dintre demnitarii acestui loc şi am reuşit să îi conving uneori să facă nişte fapte care au însemnat enorm pentru acest oraş şi aş aminti de acea subscripţie publică care a dus la recuperarea casei lui Sadoveanu şi crearea Muzeului Memorial Mihail Sadoveanu. Şi mai ales am scris. Prima carte pe care am închinat-o Fălticenilor a fost o mică monografie apărută în 1987 la Editura Sport – Turism, semnată cu istoricul Gorovei. A venit un al moment, când un alt fălticenean plecat departe, Paul Miron, mi-a propus să scriu o carte despre Fălticeniul interbelic şi oamenii săi de atunci. A avut şi ideea să apelăm la un grafician care să o înnobileze şi atunci am venit cu propunerea ca această carte să aibă grafica semnată de un artist veritabil, Dan Hatmanu. În 2010 am mai scos o ediţie şi în 2019, la propunerea Rotary Cub, am scos ediţia a treia, îmbunătăţită. Cartea a plăcut foarte mult, iar atunci Asociaţia Rotary a împrumutat titlul, «Fălticeni, Mon Amour» pentru manifestarea din septembrie. Am mai scos un album monografic al Fălticeniului în anul 2003 şi altul în 2007 împreună cu regretatul Cătălin Ciolca“.
Grigore Ilisei a motivat şi titlul cărţii închinate ţinutului unde a venit pe lume şi oamenilor de seamă ai acestuia.
„Am să explic într-un fel şi care e tâlcul titlului pe care l-am dat. Volumul anterior s-a chemat «Fălticeni», pur şi simplu. Acum i-am spus «Fălticeni şi ţinutul său legendar». De ce? Sigur, oraşul acesta nu mai este astăzi capitală de judeţ, şi-a pierdut din însemnătatea administrativă, e un municipiu ca multe altele din această ţară. Dar oraşul acesta a influenţat o întreagă zonă! El a fost un centru iradiant. Oraşul acesta nu a existat până la 1780, el a fost anume creat pentru a fi un centru iradiant pentru aceste ţinuturi. Şi toate numele acestea, numeroase, care s-au rostit aici, toate au ieşit din huma, din plasma acestui oraş. Ei sunt fructul lucrării alese şi jertfitoare a marilor cărturari care au fost aici. Pentru că profesorii Liceului «Nicu Gane», care se află la o zvârlitură de băţ de aici şi care a fost mai întâi Gimnaziul «Alecu Donici», au glisat în mod natural în mediul universitar, străluciţii profesori universitari: Virgil Tempeanu, unul dintre marii germanişti, a studiat în Germania, I.D. Chirescu, unul dintre maeştrii muzicii corale româneşti… Toţi au fost profesori la acest liceu. Oamenii aceştia i-au modelat pe fiii de ţărani care veneau de la Boroaia, de la Bogata, de la Mihăieşti, de la Rotopăneşti.
Albumul «Fălticeni şi ţinutul său legendar» este o mică carte de vizită. Dacă te duci undeva şi o dai cuiva, acesta este locul unde noi existăm, mai ales părţile lui luminoase. Trebuie să spunem că nu totul este scânteiere de lumină, nu este numai răsăritul, este şi noaptea aceea beznă în care aproape nu poţi să mergi” a explicat Grigore Ilisei.
Comentarii