Sărbătoarea Roadelor de la Soloneţu Nou

Ediţia 2023 a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXIV-a, desfăşurată în judeţul Suceava în perioada 24-26 august la Gura Humorului (care a găzduit simpozionul ştiinţific internaţional), Moara (unde s-a inaugurat Casa Polonă) şi Soloneţu Nou, a cuprins, potrivit tradiţiei, şi Sărbătoarea Roadelor.

Sărbătoarea Roadelor de la Soloneţu Nou este o ocazie bună de a cunoaşte comunitatea poloneză din România, din pitoreasca Bucovină. Este, de asemenea, o mare întâlnire anuală a tuturor comunităţilor poloneze care trăiesc în România, care prezintă cu mândrie tot ce au mai bun, mulţumind pentru roade şi pentru încă un an bun.

Sărbătoarea Roadelor din acest an a început la Soloneţu Nou în ziua de 26 august, la ora 11:00, cu Sfânta Liturghie solemnă, cu sfinţirea coroanelor făcute pentru această sărbătoare şi a roadelor. A fost oficiată de ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, împreună cu pr. Alois Farţadi, decan de Bucovina, slt. pr. Piotr Sokolowski capelanul Contingentului Militar Polonez care staţionează la Craiova, pr. Jerzy Najdek, capelanul muntenilor bucovineni din Polonia, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iaşi şi parohul din Soloneţu Nou, precum şi preoţi din dieceza de Iaşi.

După Sfânta Liturghie, standuri colorate au fost prezentate de polonezii din Bucovina, dar şi din Iaşi, Constanţa şi Bucureşti, precum şi de vecinii lor români şi ucraineni. Au fost prezentate roade ale pământului, specialităţi culinare, conserve şi băuturi. Nu au lipsit tradiţionala tombolă şi un concert folcloric cu participarea ansamblurilor poloneze „Mala Pojana” din Poiana Micului şi „Solonczanka” din Soloneţu Nou, alături de membrii ansamblului „Dolina Nowego Solonca” din Zlotnik, formată din emigranţi postbelici din Bucovina în Polonia şi urmaşii acestora, un grup de copii din Cacica, precum şi invitaţi din Polonia: Fanfara Detaşamentului de Pompierilor Voluntari şi formaţia de muzică folclorică „Gacoki” din localitatea Gac, precum şi formaţia de muzică populară „Roztoka” din Miedzybrodzie Zywieckie, dar şi ansamblul „Pădureţul” al Şcolii Gimnaziale din Pîrteştii de Sus.

Alături de comunitatea poloneză din România şi cu participanţii la Zilele Culturii Polone au sărbătorit şi: Ambasadorul Republicii Polone în România, Excelenţa Sa Pawel Soloch, charge d’affaires al Ambasadei RP la Bucureşti Natalia Piotrowska, directorul adjunct al Cancelariei Consiliului Voievodatului Podkarpackie, Rozalia Mazur, reprezentantul Asociaţiei „Wspólnota Polska” Zenka Bankowska, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relaţii cu Minorităţile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, delegaţia Schimbului 13 al Contingentului Militar Polonez din Craiova cu comandantul lor, maiorul Damian Gronek, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale: subsecretarul de stat la Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene – doamna Doina Iacoban, primarul comunei Cacica – Petru Tudosi, primarul comunei Arbore – Dan Tiperciuc şi directorul salinei Cacica, Radu Dîrţu. Ca în fiecare an, gazdele evenimentului au fost: preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu soţia, Victoria Longher.

A fost forfotă, distracţie şi gust! Vremea a fost perfectă.

Sărbătoarea Roadelor din acest an a primit finanţare de la Cancelaria Primului Ministru prin intermediul Asociaţiei „Wspólnota Polska”. (CP)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI