Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a lansat de la Suceava campania „Semnează pentru România în Schengen”

> Este un demers care ţine de demnitatea noastră ca cetăţeni, apreciază europarlamentarul

Preşedintele PMP, europarlametarul Eugen Tomac, a anunţat, marţi, de la Suceava, lansarea campaniei „Semnează pentru România în Schengen”, arătând că miza acestui demers este ca Parlamentul European, ca reclamant privilegiat, să se implice în procesul pe care l-a iniţiat împotriva Consiliului European care nu a aprobat aderarea României la Spaţiul Schengen.

El a amintit că la 8 decembrie anul trecut a avut loc şedinţa Consiliului JAI, unde România, Bulgaria şi Croaţia trebuia să fie primite în Spaţiul Schengen; acest lucru nu s-a întâmplat deşi Comisia Europeană şi Parlamentul European au cerut Consiliului JAI să adopte această decizie.

Tomac a precizat că, după aderarea la UE, România urma să fie invitată la spaţiul de liberă circulaţie Schengen atunci când va îndeplini criteriile de aderare.

„Deşi îndeplinim criteriile din 2010, s-a pus pe ordinea de zi abia în 8 decembrie 2022” a spus Tomac.

El a arătat că, din cauza blocajului Austriei în Consiliul JAI, a fost generat un conflict juridic prin care 20 de milioane de cetăţeni români sunt „neîndreptăţiţi” pentru că li se interzice accesul liber în UE.

Tomac a spus că a cerut Guvernului, Parlamentului, ca reclamanţi privilegiaţi, să atace decizia la Curtea de Justiţie a UE şi, pentru că nu au făcut-o, a ales să facă el această acţiune.

Preşedintele PMP a spus că Parlamentul European poate interveni într-un proces în baza unei petiţii susţinute de cetăţeni.

„În acest sens am lansat această campanie prin care invit românii să intre pe portalul Romaniainschengen.ro pentru a semna petiţia de a susţine acest demeres” a declarat Tomac, care a arătat că şi-ar dori ca un număr cât mai mare de cetăţeni români să se alăture demersului.

Pe lângă anularea în acţiune, el a mai cerut ca deputaţii din PE să primească, în baza deciziei, calitatea de reclamant privilegiat.

„Este un demers care ţine de demnitatea noastră ca cetăţeni. Să ne găsim dreptatea acolo unde se face la Curtea de Justiţie a UE. Este singura poartă pe unde putem intra cu demnitate în Spaţiul Schengen într-un termen rezonabil” a spus Tomac.

Potrivit europarlamentarului, procesul ar putea fi finalizat în decurs de un an şi jumătate – doi ani, că nu suspendă nicio negociere politică şi că el va putea retrage acţiunea dacă România va intra în Spaţiul Schengen. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI