CALENDAR

Septembrie

Septembrie (September, Răpciune, Vinerar, Cumpănar), luna a şaptea în Calendarul roman. Răpciune vine din raptionem (lat.) – seceriş, cules. În prima zi a lunii este sărbătorit Sf. Simion Stâlpnicul. Acum debutează Anul bisericesc. După această lună sunt orientate toate datele istoriei creştine – 1 septembrie ca început de an calendaristic are în vedere anul 5508 î.Hr. În popor se zicea în această primă zi: „Dacă tună azi, va fi toamnă lungă”. Peste o săptămână, la 8 septembrie, Biserica sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului (Sântămaria mică), fiica părinţilor credincioşi Ioachim şi Ana, cea care se va dovedi „plină de har” (gratia plena) şi va dobândi un titlu unic între femei şi în lume, „Maica Domnului” (Lc. I. 42.48).

Vremea e instabilă, pleacă păsările în ţinuturi calde, se retrag reptilele şi insectele în adăposturi ascunse, frunzele se desprind din ramuri. La 14 septembrie (zi de post) în Biserică este adorată Crucea îmbrăcată în ramuri de busuioc (Mc.8.34; Lc. 9.23; I. 3.14; I Cor. 1.18; Gal. 6.14). Această zi evocă Înălţarea Crucii de către ierarhul Ierusalimului, Macarie, la 14 septembrie 335 şi recuperarea Crucii de la perşi în anul 629. Sunt evitate la masă fructele şi legumele însemnate cu „cruce” (între acestea, nucile); acum „florile plâng pentru că se usucă”. Ziua Crucii are un corespondent popular: Ziua Şarpelui, amintindu-ne, totodată, de simbolul Crucii prefigurat în vremea lui Moise şi subliniat de către Iisus (I. 3.14-15; 8.28). Echinocţiul de toamnă are loc la 23 septembrie. În 24 septembrie sunt consemnate Teclele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: