Miniştrii de Externe din UE suspendă acordul de facilitare a vizelor de scurtă durată cu Rusia

Miniştrii de Externe ai statelor din cadrul Uniunii Europene au respins interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar, dar au acceptat suspendarea unui acord care facilitează acordarea vizelor pentru perioade scurte.

„Am observat o creştere substanţială a tranzitului prin punctele vamale din Rusia spre statele vecine. Acesta devine un risc de securitate. Prin urmare, am acceptat astăzi cu miniştrii de Externe din statele UE suspendarea totală a Acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia” a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Semnat în 2007, acest acord cu Rusia prevede facilitarea acordării vizelor pentru călătorii de scurtă durată pentru cetăţenii ruşi. Imediat după iniţierea invaziei militare ruse în Ucraina, Uniunea Europeană suspendase deja acordarea vizelor pentru oficialii ruşi şi rudele acestora. Decizia de acum va face mai dificile procedurile de acordare a vizelor cetăţenilor ruşi, iar Moscova probabil va aplica măsuri simetrice pentru cetăţenii europeni.

Însă miniştrii de Externe din statele UE, reuniţi la Praga pentru o reuniune informală a Consiliului Uniunii Europene, nu au ajuns la un acord pentru suspendarea în mod generalizat a vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi. „Nu va exista o interdicţie generală de acordare a vizelor pentru ruşi. Reprezentanţii mai multor state s-au pronunţat împotrivă, inclusiv eu” a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Ungaria, Austria şi Luxemburgul semnalaseră că se opun interzicerii generalizate a vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: