Sprijin pentru peste 1.000 de refugiaţi ucraineni

> Cezar Grozavu: BRCT Suceava, împreună cu Action Against Hunger, a sprijinit peste 1.000 de persoane vulnerabile, refugiaţi ucraineni, care au primit ajutor financiar direct pentru o perioadă de 3 luni, constând în plăţi lunare de 115 euro pentru fiecare persoană

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava pentru Graniţa România – Ucraina, împreună cu organizaţia umanitară internaţională Action Contre la Faim/ Action against Hunger, a organizat, vineri, 26 august a.c., o conferinţă de presă, la Bucureşti, pentru a prezenta rezultatele unui proiect-pilot, demarat imediat după declanşarea conflictului din Ucraina. Conferinţa s-a dorit a fi parte din seria evenimentelor organizate în săptămâna celebrării Zilei Independenţei Ucrainei.

La eveniment s-au transmis informaţii cu privire la sprijinul financiar direct acordat către peste 1.000 de refugiaţi ucraineni ca urmare a parteneriatului dintre Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava şi Action Against Hunger. In cadrul conferinţei au fost prezentate rezultatele obţinute, aria de acţiune şi instrumentele utilizate, în prezenţa oficialilor de la Ambasada Ucrainei în România şi de la Ambasada Marii Britanii în România.

În cadrul proiectului, până acum, în România, peste 1.000 de persoane vulnerabile, refugiaţi ucraineni – mame singure cu copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, familii numeroase – au primit ajutor financiar direct pentru o perioadă de 3 luni, constând în plăţi lunare de 115 euro/persoană.

„Cele 400 de carduri «Up Cohesia» distribuite în România au fost alimentate cu suma totală de aprox. 275.000 de euro” a informat Julien Anglade, manager general Up Group.

„Încă din primele zile ale conflictului, organizaţia noastră a monitorizat şi s-a implicat activ în diferite activităţi – lansarea primului portal de informare pentru refugiaţi sau facilitarea legăturilor între instituţiile şi organizaţiile locale partenere din cadrul proiectelor transfrontaliere derulate în România şi Ucraina, dar activităţile trebuia să continue şi să ofere mai mult sprijin persoanelor aflate în dificultate. Aşa s-a născut acest proiect, printr-un parteneriat nou pentru România, printr-un instrument care nu mai fusese aplicat până acum în ceea ce priveşte nevoile refugiaţilor, cu sprijin internaţional, astfel încât am reuşit să distribuim, cu ajutorul colegilor noştri, în judeţele de graniţă şi nu numai, carduri care ajută la asigurarea nevoilor zilnice” a precizat suceveanul Cezar Grozavu, director executiv BRCT Suceava.

„Activităţile de sprijinire a refugiaţilor din Ucraina vor continua în următoarele luni, prin aceleaşi mecanisme, cu sprijinul partenerilor locali care vor beneficia şi ei de dezvoltarea capacităţilor. Peste 1.500 de persoane aflate în nevoie au primit sprijin psihosocial specializat prin activităţi de sănătate mintală. În plus, două centre logistice care asigură transferul de ajutor umanitar în toată Ucraina au beneficiat de sprijin financiar pentru activităţile lor operaţionale.”

 În această perioadă de intervenţie, activităţile de sprijinire a persoanelor afectate de criza din Ucraina au fost finanţate de Guvernul Marii Britanii, a informat Claire Allard, referent regional pentru Siguranţă Alimentară şi Instrumente Financiare la Action Against Hunger (Polonia, România, Ucraina).

„Marea Britanie a oferit finanţare regională considerabilă pentru operaţiuni de sprijinire a crizei refugiaţilor din Polonia, Moldova şi, desigur, România. De asemenea, a oferit personal tehnic esenţial şi a asigurat răspuns umanitar prin trimiterea de experţi în regiune, inclusiv în România, prin mobilizarea unor lanţuri de aprovizionare eficace care să ofere resursele necesare.

Nu trebuie subestimat impactul pe care l-a avut această criză a refugiaţilor asupra României, fiind unul din destinatarii principali ai refugiaţilor din Ucraina. Din 24 februarie, peste un milion de cetăţeni ucraineni au intrat în România, dintre care peste 84.000 au mai rămas încă aici, iar acest lucru a necesitat un răspuns de amploare considerabilă din partea autorităţilor” a precizat Tanya Collingridge, viceambasadorul britanic la Bucureşti.

Organizatorii şi-au propus sa contureze o imagine a mecanismului de sprijin umanitar al refugiaţilor în situaţii de criză, prin oferirea de informaţii despre finanţatori; organizaţii umanitare internaţionale; parteneri; instrumente; beneficiari.

La eveniment au participat, pe lângă reprezentanţii parteneriatului, Cezar Grozavu, director executiv al BRCT Suceava şi referent regional pentru Siguranţă Alimentară şi Instrumente Financiare în cadrul Action Against Hunger, Claire Allard, reprezentantul Ambasadei Ucrainei în România, Anna Honcharova, secretar pentru Afaceri Economice, reprezentantul Ambasadei Marii Britanii în România, viceambasador Tanya Collingridge şi reprezentanţi ai partenerului logistic financiar Up Group, Julien Anglade, manager general Up Group, respectiv Elena Pap, manager general Up Group România.

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava transmite că s-a implicat activ, încă de la izbucnirea războiului, în activităţi de solidaritate şi ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniţă ale României, facilitând realizarea legăturilor între instituţiile şi organizaţiile locale partenere din cadrul proiectelor transfrontaliere derulate în România şi Ucraina.

În echipa organizaţiei au fost cooptaţi doi noi colegi, din rândul refugiaţilor ucraineni, care sprijină intens activităţile din teren.

Action Against Hunger este o organizaţie umanitară globală non-guvernamentală, non-profit şi non-religioasă, care în ultimii 40 de ani a activat în peste 50 de ţări, oferind răspuns si-tuaţiilor de urgenţă provocate de conflicte militare, dezastre naturale, insecuritate alimentară cronică şi implementând programe de dezvoltare şi reabilitare pe termen lung. Action Against Hunger desfăşoară activităţi în România încă de la începutul crizei din Ucraina, în mai multe sectoare importante. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI