„Simfonii de Toamnă” 2022 la Suceava

> Evenimentul propune un regal de muzică clasică susţinut de Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, alături de Capela Corală „Doina” şi Corpul de dans al Filarmonicii

Clubul Rotary Suceava – Bucovina anunţă că va organiza joi, 8 septembrie a.c., începând cu ora 18:30, cea de-a IX-a ediţie a proiectului „Simfonii de Toamnă”.

Anul acesta, sucevenii vor petrece o seara de toamnă în compania artiştilor de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău – dirijor Mihail Agafiţa, de la Capela Coralaă „Doina” – dirijor Ilona Stepan şi Corpul de dans al Filarmonicii.

Vor evolua în concert soliştii: Tatiana Costiuc (soprană), Dumitru Mitu (tenor), Viorica Agafiţa (vioară), Martina Meola (pian), Marin Gheras (nai), Eugen Negruţă (acordeon). Artiştii vor intrepreta arii celebre de muzica clasică.

Ca o evoluţie şi o noutate a acestei ediţii, în deschiderea concertului este invitată soprana Ana Cebotari acompaniată de Orchestra Mundicolor, ni s-a precizat.

Concertul va fi organizat pe esplanada Casei de Cultură a Sucevei, pe data de 8 septembrie, ora 18:30. Accesul în zona de spectacol se va face începând cu ora 17:50.

„Dăruiţi comunităţii împreună cu Rotary”

„Dăruiţi comunităţii împreună cu Rotary” este mesajul cu care se derulează acest proiect încă din anul 2012, iar anul acesta „Simfoniile de Toamnă” ajung la ediţia a IX-a. Au fost 2 ani de pauză, în care proiectul nu s-a putut derula din cauza pandemiei.

Organizarea evenimentului este posibilă datorită partenerilor care s-au alăturat şi anul acesta, proiectul fiind susţinut de companii importante din mediul de afaceri local, de autorităţile locale şi judeţene şi de mass-media, arată preşedintele Clubului Rotary Suceava, Cătălina Bălăceanu, şi managerul de proiect, Dan Ioan Cuşnir.

Cele 8 ediţii anterioare ale evenimentului au adus pe scena suceveană artişti de la Filarmonica din Botoşani în 2012 şi 2014, de la Opera Naţională Română din Iaşi în 2013, 2016 şi 2018, de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău în anul 2015 şi 2019, de la Filarmonica George Enescu din Iaşi în anul 2017.

„După doi ani de pauză în care nu am putut oferi în dar sucevenilor acest eveniment din cauza pandemiei, revenim cu o ediţie specială. Am făcut câteva modificări în conceptul proiectului şi sperăm că acestea vor fi primite cu deschidere de cei prezenţi. La fiecare ediţie publicul ne-a încurajat să mergem mai departe, să continuăm. Şi am continuat. Îi invităm pe toţi sucevenii care iubesc eleganţa muzicii clasice şi frumuseţea serilor de toamnă să vina la spectacol şi să se bucure de acest dar. Mulţumim pentru susţinere, Suceava!” au transmis organizatorii.

Dirijorul Filarmonicii Naţionale din Chişinău, Mihail Agafiţa, este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând peste 600 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de prestiogioase orchestre din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunisia.

În 2010 a primit titlul onorific Maestru în Artă, iar în 2016 cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – Artist al Poporului.

În februarie 2012, Opera Naţională Română din Cluj i-a conferit trofeul „Lya Hubic”, iar în ianuarie 2016 Ministerul Culturii al Republicii Moldova i-a acordat maestrului premiul „Gavriil Musicescu” pentru contribuţia excepţională la promovarea creaţiei simfonice şi prestaţia deosebită în spectacole de excepţie. Cu 2 ani în urmă, Mihai Agafiţa a primit Premiul de Excelenţă în Artă al TVR Moldova, pentru consolidarea spaţiului cultural comun şi contribuţie la promovarea artei muzicale pe ambele maluri ale Prutului.

Ana Cebotari este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia canto clasic.

Reuşeşte să abordeze cu succes atât repertoriul de operă, cât şi alte genuri muzicale: musical, muzică de film, pop–opera, folclor stilizat. Colaborează cu instituţii de cultură de prestigiu precum: Opera Română, Ateneul Român, Radiodifuziunea Româna şi importante orchestre din ţară.

O regăsim pe Ana Cebo-tari implicată în diferite proiecte muzicale de tip teatru/musical sau ca membră a corului Accoustic dirijat de Daniel Jinga. Originară din Republica Moldova şi îndragostită de folclorul românesc, Ana Cebotari, împreună cu dirijorul Daniel Jinga, iniţiază proiectul muzical „Lie Ciocârlie”, prin care valorifică într-o manieră personală şi autentică filonul folcloric din diferite zone ale ţării.

În paralel cu activitatea artistică, Ana s-a dedicat cu pasiune şi activităţii pedagogice, remarcându-se ca vocal coach cu rezultate frumoase (Şcoala de Arte, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior).

Reamintim, Clubul Rotary „este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi a reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stimulează relaţiile de bună înţelegere între membrii comunităţii”. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI