În judeţul Suceava

Cantitatea totală de precipitaţii din ultimii 60 de ani a scăzut cu 0,5 milimetri anual

> Până în 2050, pentru anotimpul estival se anticipează o scădere a cantităţilor de precipitaţii în vestul judeţului şi o creştere uşoară în est

Anul trecut, la staţiile Călimani şi Poiana Stampei ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) s-au înregistrat cele mai mari cantităţi medii anuale ale precipitaţiilor din perioada 2011-2021, ele depăşind semnificativ normalele climatologice standard pentru perioadele 1961-1990 şi 1981-2010.

Aşa se spune în Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava în anul 2021, în care se subliniază că, în schimb, la staţiile Suceava şi Rădăuţi, mediile anuale ale precipitaţiilor s-au încadrat în domeniile de variaţie din perioada analizată, nedepăşind normalele climatologice.

Conform Raportului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a fost constatată depăşirea semnificativă a normalelor climatologice standard pentru anii 1961-1990 şi 1981-2010 în lunile februarie, iunie şi decembrie, la staţiile Călimani şi Poiana Stampei. La staţiile Suceava şi Rădăuţi, cantităţile de precipitaţii medii lunare s-au situat, în general, sub cele două medii climatologice normale. Pentru intervalul 1961-2021, este remarcată o tendinţă liniară de scădere a totalului anual al precipitaţiilor, de 0,5 mm pe an. Având în vedere orizontul temporal 2021-2050, estimările realizate, folosind rezultatele experimentelor numerice pe un ansamblu de 10 modele climatice regionale, sugerează, pentru judeţul Suceava, o creştere medie a cantităţii anuale de precipitaţii cuprinsă între 2,15% şi 6,52%, comparativ cu intervalul de referinţă 1971-2000, în condiţiile scenariului moderat de emisii/concentraţii. În cazul scenariului cu emisii/concentraţii ridicate, creşterea medie a cantităţii anuale de precipitaţii este de la 2,76% la 7,91%. Pentru anotimpul estival, se anticipează o scădere a cantităţilor de precipitaţii în vestul judeţului şi o creştere uşoară în est. Experimentele numerice cu modele climatice regionale indică inclusiv o creştere a intensităţii precipitaţiilor. În judeţul Suceava, în condiţiile scenariului cu emisii moderate, numărul mediu de zile pe an cu o cantitate mai mare de precipitaţii creşte între 0,25 şi 0,94, iar, în contextul scenariului cu emisii ridicate, acesta creşte între 0,17 şi 0,99 (practic, până la o zi), faţă de intervalul de referinţă 1971-2000.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI