La început de an şcolar

Zeci de unităţi de învăţământ fără autorizare de securitate la incendii

> Lipsesc instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare; hidranţii, stingătoarele, paratrăsnetele şi coşurile de fum nu au fost verificate, iar instalaţiile electrice sunt improvizate

În judeţul Suceava, noul an şcolar începe cu 111 de unităţi învăţământ autorizate, 51 neautorizate, precum şi cu 55 care nu necesită autorizare. Aşa se arată într-o statistică a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” privind autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu a unităţilor de învăţământ în prejma începerii anului şcolar 2022-2023. Conform acesteia au fost autorizate 219 clădiri care deservesc unităţile de învăţământ; 198 sunt neautorizate, în timp ce pentru altele 427 actele normative nu impun autorizarea.

Potrivit ISU, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu corpul D al Facultăţii de Ştiinţa Calculatoarelor, corpul F – „Administrativ”, corpul J – „Laboratorul de Inginerie Alimentară”, Căminul Studenţesc nr. 5 şi Auditoriumul „Joseph Schmidt”.

Până în iunie 2022, inspectorii ISU au efectuat 91 de controale, 440 de nereguli fiind sancţionate cu avertisment (86, pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu), aplicate fiind şi 5 amenzi însumând 9.500 de lei (una pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu).

Potrivit situaţiei care a fost făcută publică de ISU, au fost controlate 91 de unităţi de învăţământ, dintre care 56 de şcoli gimnaziale, 24 de colegii şi licee, 8 grădiniţe, o şcoală postliceală şi una din altă categorie.

Printre neregulile constatate în urma verificărilor se numără neasigurarea condiţiilor de limitare a propagării focului şi fumului în interiorul construcţiilor; imobile care nu sunt echipate cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare la incendii; inexistenţa hidranţilor interiori şi exteriori; instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare nefuncţionale sau care funcţionează cu erori. Depistate au fost depozitarea de cantităţi mari de materiale combustibile în spaţiul centralei termice şi lipsa verificării coşurilor de evacuare a fumului sistemelor de încălzire locală pe combustibili solizi. Mai multe unităţi de învăţământ nu au putut face dovada verificării periodice a instalaţiilor electrice, a stingătoarelor, cât şi a instalaţiilor de protecţie împotriva trăsnetului, acolo unde acestea existau. Mijloacele de stingere a incendiilor sunt insuficiente, instalaţiile electrice prezintă deficienţe sau improvizaţii, casa scării imobilelor cu destinaţie de învăţământ nu este închisă la toate nivelurile, iar pe căile de evacuare este amplasat mobilier care poate îngreuna evacuarea în caz de incendiu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI