Între Crucea şi Broşteni

DN 17B, blocat în zona unei alunecări de teren

> Până nu se stopează căderile de pietre de pe versant, nu se pune problema intervenţiei pentru degajarea drumului, deoarece pentru muncitori pericolul ar fi prea mare

Ca urmare a căderilor masive de pietre de pe versant produse săptămâna trecută pe DN 17B, la km 44+200, conducerea Secţiei Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc a decis închiderea traficului rutier între localităţile Crucea şi Broşteni, potrivit Prefecturii Suceava.

Circulaţia pe porţiunea de drum afectată urma să fie reluată doar după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile de siguranţă.

Vineri, o comisie de specialişti s-a deplasat în zonă pentru a evalua situaţia şi a stabili măsurile tehnice care pot fi puse în practică.

Alunecarea a afectat 80% dintre barierele de protecţie montate în cadrul proiectului de consolidare a versantului

Prefectura Suceava a anunţat, vineri după-amiază, că în urma căderilor masive de pietre de pe versant produse în noaptea anterioară pe DN 17B, km 44+200, conducerea Secţiei Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc a solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava deplasarea la faţa locului a unei comisii tehnice în scopul evaluării situaţiei, a pagubelor produse şi a măsurilor care se impun a fi adoptate.

În urma verificărilor efectuate pe teren, comisia, alcătuită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ISU Suceava, SDN Câmpulung Moldovenesc, SGA Suceava, DS Suceava – Ocolul Silvic Crucea, IPJ Suceava – Poliţia Municipiului Vatra Dornei, Inspectoratul Judeţean în Construcţii şi Primăria Oraşului Broşteni, a constatat că circa 1.000 mc de material pietros provenit din alunecarea de teren de pe versant a afectat partea carosabilă a DN 17B şi taluzul acestuia în dreptul km 44+100 – km 44+150.

Mai mult, barierele de protecţie montate anterior în cadrul proiectului de consolidare a versantului – proiect aflat în derulare – au fost afectate în proporţie de circa 80%, lucrările de consolidare nefiind recepţionate.

Totodată, s-a stabilit că alunecarea de teren rămânea în continuare activă.

„Având în vedere aspectele constatate, s-a decis menţinerea interdicţiei de circulaţie pe tronsonul de drum afectat, închiderea prin mijloace fizice a capetelor de sector în cauză şi semnalizarea corespunzătoare a acestora în vederea preîntâmpinării producerii de evenimente negative la regimul rutier” arăta Prefectura Suceava.

Sursa citată menţiona că, totodată, se impun dirijarea pe variante alternative, semnalizarea sectorului de drum naţional DN17B şi monitorizarea evoluţiei fenomenului de alunecare de teren, urmând ca după stoparea acestuia să fie adoptate măsurile tehnice în vederea punerii în siguranţă a căii de circulaţie rutiere.

Circulaţia va fi reluată doar după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile de siguranţă

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a mers sâmbătă împreună cu Liliana Dranca, şeful SDN Câmpulung Moldovenesc, şi Alexandru Hurjui, primarul oraşului Broşteni, în zona alunecării de teren.

Prefectura Suceava a transmis că deşi au fost montate indicatoare cu afişarea rutelor ocolitoare, precum şi indicatoare de interzicere a accesului pe segmentul de drum afectat, s-a constatat că, din păcate, unii conducători de vehicule au ignorat elementele de semnalizare rutieră, punându-şi în pericol vieţile, dar şi pe cele ale pasagerilor şi, totodată, periclitând eforturile specialiştilor pentru desfăşurarea lucrărilor necesare redării tronsonului de drum circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă.

„Acest comportament de forţare a trecerii prin segmentul de drum închis circulaţiei s-a manifestat inclusiv pe timpul cât prefectul se afla la faţa locului. Prin urmare, reprezentantul guvernului în teritoriu a solicitat blocarea fizică (cu anrocamente) a porţiunii de drum pe care se putea circula în condiţii riscante, cu atât mai mult cu cât fenomenul de cădere a pietrelor de pe versant este şi la această oră activ” a subliniat Prefectura.

Prefectul Alexandru Moldovan a solicitat Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Suceava mobilizarea de echipaje de poliţie rutieră suplimentare pentru monitorizarea situaţiei şi asigurarea respectării interdicţiilor impuse în vederea reducerii tuturor riscurilor, cât şi pentru dirijarea circulaţiei pe rute ocolitoare.

„Sunt pe deplin conştient că restricţiile impuse pe acest drum provoacă disconfort, iar din acest motiv apelez la înţelegerea tuturor celor afectaţi. Din punctul meu de vedere, niciun considerent, indiferent de natura lui, nu poate fi pus înaintea vieţii omului. Au fost adoptate măsuri care pun pe primul plan securitatea cetăţenilor. Circulaţia pe porţiunea de drum afectată va fi reluată doar după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile de siguranţă. Până nu se stopează căderile de pietre de pe versant, nu se pune problema intervenţiei pentru degajarea drumului, pericolul pentru muncitori ar fi prea mare. Ulterior, specialiştii vor decide ce soluţie tehnică se va adopta” a spus prefectul.

Ing. Liliana Dranca, coordonatorul activităţii SDN Câmpulung Moldovenesc, a precizat care sunt etapele care vor urma după stoparea căderilor de pietre de pe versant: ranguirea versantului, îndepărtarea materialului de la baza versantului şi de pe carosabil, măsuri de consolidare a versantului cu bariere de protecţie, montarea la baza versantului a parapetelor de beton pentru retenţia materialului ce ar urma să cadă, construirea unei polate pentru protejarea participanţilor la trafic. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI