Odată cu noua recoltă de cereale

Trafic dublat de camioane în frontiera de la Siret

> Sanitar veterinarii procesează, în medie, chiar şi 160 de camioane pe zi, faţă de 80 în perioada anterioară, arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava > Aproximativ 70% din cantităţile de cereale reprezintă „importuri pe firme din România”, Ucraina având preţuri mai convenabile în comparaţie cu cele din ţara noastră

 Pe măsură ce culturile de cereale din Ucraina sunt recoltate, numărul camioanelor din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret creşte şi mai mult. Aşa informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, conform căruia, începând cu noua producţie de păioase, traficul trasfrontalier de mărfuri aproape că s-a dublat.

„De la circa 80 de camioane pe zi, în perioada anterioară, în prezent înregistrăm, zilnic, în medie, 160 de camioane asupra cărora personalul sanitar-veterinar trebuie să exercite controlul, conform prerogativelor pe care le are. În principal, se face un control al documentelor, pentru că suntem ţară de intrare în Uniunea Europeană. Iar în funcţie de destinaţia finală, se aplică şi taxe. În cazul în care este vorba doar despre tranzit, iar cerealele trec prin zona liberă Constanţa ori pleacă direct, acestea nu mai sunt taxate. În cazul în care ajung în România, în depozite, iar de acolo sunt exportate sau sunt folosite în ţara noastră, se taxează” arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc.

Potrivit şefului DSVSA, aceste împrejurări reclamă „atenţie” sporită şi personal suplimentar cu calificare.

Astfel, în vederea fluidizării traficului, numărul verificatorilor din Punctul de Intrare Frontieră (PIF) Siret a fost suplimentat cu încă două persoane.

„După părerea mea, numărul de camioane va fi în creştere, de aceea vom mobiliza chiar trei persoane pe zi. Cu ajutorul ANSVSA, s-a reuşit delegarea a doi colegi din Vaslui, care să ne ajute pentru o perioadă de timp. Pe 24 august şi pe 2 septembrie se vor ţine concursuri pentru angajarea a încă şapte persoane şi, astfel, vom avea o echipă completă în frontieră. Ţinta noastră este să avem o permanenţă de trei persoane, 24 de ore din 24” a explicat dr. Voloşeniuc, evidenţiind că, în noul context, personalul sanitar veterinar procesează un camion la 9 minute, „ceea ce înseamnă o presiune extrem de mare”.

În atribuţiile DSVSA intră, printre altele, verificarea existenţei destinatarului final; autorizarea sau înregistrarea sanitară veterinară sau pentru siguranţa alimentelor, după caz a acestuia din urmă, cât şi al furnizorului mărfii; conformitatea mărfii, dar şi existenţa sigiliilor oficiale, acestea din urmă, la produsele de origine animală.

În scopul derulării mai rapide a procedurilor, directorul executiv al instituţiei sanitare veterinare sucevene face apel la cei care importă mărfuri din Ucraina să aibă toate documentele pregătite, inclusiv copii după acestea.

„Uneori pierdem foarte mult timp deoarece nu avem locuri de parcare suficiente, existând şi cazuri în care camioanele vin fără a fi însoţite de documente. În aceste condiţii, trebuie să sunăm, să verificăm unde este destinatarul, să ne mai trimită o autorizaţie, alteori nefiind completat nici măcar formularul electronic” explică şeful DSVSA.

În opinia oficialului sanitar veterinar sucevean, aproximativ 70% din cantităţile de cereale care trec acum prin frontiera de la Siret nu se află în tranzit către terţi, ci reprezintă „importuri pe firme din România”. În general, în tranzit, cât şi importate sunt produse de origine animală, precum carne de pui şi carne de vită, dar şi produse de origine vegetală, respectiv seminţe de rapiţă, seminţe de floarea soarelui, ulei, zahăr, grâu, porumb, orz etc. Cerealele sunt inclusiv din producţia anului 2021, dar şi din cea a anului acesta, având preţuri mai convenabile în comparaţie cu cele din ţara noastră.

„Îi rugăm pe toţi cei care operează în acest domeniu de import, fie că sunt traderi, societăţi comerciale, fermieri sau crescători de animale, să deţină toate documentele necesare. Am înţeles că preţurile sunt mai bune, mai ales că, se pare, Ucraina nu a avut secetă. Am discutat cu unii fermieri, iar în zona neafectată de război, randamentele agricole sunt chiar cu 10% mai mari” a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, ţinând să mulţumească ANSVSA, cât şi DSVSA Vaslui pentru sprijinul acordat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI