Uniţi cu Tricolorul speranţei, la Storojineţ

L-am sărbătorit  pe Făuritorul Unirii Bucovinei cu România, Iancu cavaler de Flondor

Aceasta e istoria noastră, alta nu avem… La 3 august s-au împlinit 157 de ani de la naşterea nobilului cavaler şi patriot român Iancu Flondor, înfăptuitorul Unirii, decorat cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României,  graţie căruia, cu 104 de ani în urmă, în Sala Sinodală a Reşedinei Mitropolitane din Cernăuţi, a fost semnat actul  Unirii Bucovinei cu Regatul României,  înălţând astfel o speranţă de lumină pe acest pământ străbun, marcat de vitregiile istoriei şi de sacrificii, Făuritorul de Ţară rămânând pentru totdeauna să-şi doarmă eternitatea la Storojineţ, în cripta familiei sale din curtea  Bisericii  „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Maidan, acolo unde alături au fost readuşi, într-un mormânt simbolic, prin numele dantelate în granit, martirii neamului, deportaţi şi decedaţi de foamete şi munci silnice în neagră străinătate – victime ale regimului totalitar comunist.

La 3 august a.c., în ziua naşterii celui ce a rămas ca o făclie de veghe să ne lumineze calea şi care ar fi meritat o solemnitate pe măsura personalităţii sale emblematice în Sala Sinodală a actualei Universităţii din Cernăuţi, unde a fost semnat actul  Unirii, din iniţiativa ziarului „Zorile Bucovinei” şi a Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din Ucraina, cu susţinerea Consulatului General al României la Cernăuţi, sub oblăduirea preacucernicului părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, un exemplu de demnitate şi de slujire duhovnicească, omagierea Marelui Bărbat al Neamului  s-a desfăşurat la  cripta familiei, lângă simbolicul monument al victimelor represiunilor staliniste din curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Storojineţ, cu un serviciu divin oficiat de părintele protopop Vasile Covalciuc, ajutat de un impunător sobor de 6 feţe bisericeşti –  preoţii Silvestru Motrescu, paroh la Biserica „Sfânta Parascheva” din Pătrăuţii de Sus, cu preoteasa Elena, Gheorghe Patraucean, paroh la Biserica „Sfântul Nicolai” din  Pătrăuţii de Sus, cătunul Fundoaia,  cu preoteasa Rodica, Marian Bruja, paroh la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Crasna, Nicolae Mamolea, Mănăstirea Leorda, Biserica cu hramul „Sfintele Femei Mironosiţe”, Gheorghe Moroz, paroh la Biserica „Soborul celor 12 apostoli şi Sfântul Nectarie din Egina”,  Rostislav Bobeşko, Storojineţ catunul Koşkova, paroh la Biserica „Schimbarea la Faţă”.

După sfânta rugăciune, PC Vasile Covalciuc a  ţinut să dezvăluie importanţa şi contribuţia adusă ortodoxiei de către familia Flondor, spunând că Iancu Flondor a făcut foarte mult pentru raionul  Storojineţ, îndeosebi pentru biserică: „Ne-am adunat în acest loc sfânt, la una din cele mai vechi biserici, «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil», lângă altarul căreia şi-a găsit liniştea, în cripta familiei, Iancu cavaler de Flondor, care pentru storojineţeni are o mare însemnătate –  Biserica «Sfântul Gheorghe», biserica romano-catolică au fost înălţate pe pământul donat de familia Flondor. De aceea n-am putut să fim nepăsători astăzi, în ziua  naşterii  lui Iancu Flondor, împreună cu cei dragi am venit aici, în acest loc sfânt, să omagiem 157 de ani de la naşterea  acestui mare creştin şi bărbat al neamului. N-am uitat de acest om mare  graţie căruia a fost înfăptuită Unirea Ţării, care a împărţit din averea sa ţăranilor bucovineni, jertfindu-şi nu doar moşia, ci şi viaţa pentru aproapele”.

Mulţumim PC protopop Vasile Covalciuc, tuturor slujitorilor altarului pentru hrana spirituală, pentru frumoasa slujbă întru omagierea ilustrului nostru înaintaş, întru pomenirea martirilor români aduşi la vatră doar prin înălţarea acestui simbolic monument, a acestei  grăitoare troiţe.

Cu pioşenie a evocat personalitatea viteazului luptător pentru victoria cauzei naţionale a românilor bucovineni  Excelenţa Sa dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, graţie căreia îi datorăm deplasarea de la Cernăuţi la Storojineţ şi invers, care ne înţelege cu inima şi ne susţine, sprijină şi ajută toate societăţile naţional-culturale româneşti din acest colţ mioritic de Ţară. A depus un superb coş de flori tricolore, aşternând şi un Tricolor pe  mormântul Marelui Făuritor de Ţară.

Om de mare omenie, vrednic şi priceput conducător, bun gospodar, evlavios, care ştie să-şi respecte şi să-şi iubească  aproapele, Igor Grigorevici Mateiciuk, primarul oraşului Storojineţ, mai că nu lipseşte nicio duminică de la slujba religioasă. Şi de data aceasta a fost alături de părintele Vasile Covalciuc în străduinţa şi credinţa sa de a-şi omagia înaintaşii, mulţumindu-i  preacucernicului protopop pentru faptele sale demne şi generoase întru binele mirenilor, comunităţii.

La Storojineţ, Iancu Flondor şi familia sa au lăsat frumoase urme – Şcoala Internat se află pe fosta lui moşie,  fostul parc dendrologic al familiei Flondor. Visul primarului, un bun administrator şi gospodar, e să amenajeze şi să paveze aleile parcului. Iar al nostru, să avem aici, la Storojineţ, pe moşia boierului Iancu Flondor, o stradă care să-i poarte numele şi să-i fie înălţat un bust.

  Dăruită cu talent haric, draga noastră cântăreaţă Victoria Costinean, Lucrător Emerit al Ucrainei, conducătoarea artistică a Ansamblului Etnofolcloric „Izvoraş” din Ropcea, prin măiastra-i voce, dar şi prin vibraţia patriotică a cântecului interpretat, a adunat dorul cu speranţa în lacrima sufletului românesc. Au ce învăţa de la ea mai tinerele Elena Patraucean, studentă la Conservatorul din Iaşi, laureată a concursului „Vedeta populară”, Bucureşti, şi eleva Nina Motrescu, care, cu vocile lor dulci şi duioase, i-au fascinat pe cei prezenţi la manifestare.

N-am venit să facem politică, ci să ne omagiem înaintaşii. Asta-i istoria noastră, zbuciumată…, alta nu avem…

De vreo 20 de ani „Zorile Bucovinei”, redactor-şef Nicolae Toma, şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din Ucraina, preşedinte acelaşi Nicolae Toma, organizează pelerinaje şi parastase de pomenire pe acest loc sfânt, împreună cu protopopul Vasile Covalciuc, susţinuţi de Consulatul General al României la Cernăuţi, în persoana Excelenţei Sale Irina-Loredana Stănculescu, fapt pentru care le exprimăm gratitudinea noastră, alături de lideri ai societăţilor naţional-culturale din ţinut. Şi de data aceasta un pios omagiu Marelui Bărbat al neamului i-au adus Vasile Rauţ, preşedintele Societăţii „Golgota” al românilor din Ucraina, cu soţia Aliona, Maria Toacă, preşedinta Societăţii „Doamnele române”, Elena Nandriş, preşedinta Societăţii „Grigore Nandriş” din Mahala, profesorul Ion Găină, membru al mai multor asociaţii, medicul igienist Petru David, cu distinsa sa soţie Mariana, soţii Motrescu – Gheorghe şi Romina, colaboratori ai  Primăriei Ciudei,  profesorul Dorin Misichevici, Ilie Rotar, Gheorghe Pojoga etc.

   Înnobilat cu facerea de bine, preacucernicul părinte Vasile Covalciuc a dăruit fiecărui participant la înălţătorul eveniment de respiraţie românească  câte un colac şi o sticlă de apă, invitându-i pe toţi  oaspeţii la o bogată masă pregătită de generoasa şi harnica preoteasă Maria, precum o face de fiecare dată, când organizăm aici vreo manifestare, fapt pentru care nu avem cuvinte să-i mulţumim.

Personal, le aduc sincere mulţumiri şi soţilor Mariana şi Petru David pentru frumoasa surpriză. Am rămas fascinată! Mulţumesc din suflet, dragi prieteni!

A fost o înălţătoare şi frumoasă zi de conotaţie istorică, ne-am unit într-o lacrimă, într-o speranţă, pentru trecutul nostru glorios, pentru un viitor european, cu vise împlinite, i-am adus un omagiu Marelui Bărbat al Neamului, cel mai mare patriot român, care a împlinit visul „de aur” al românilor  –   Iancu cavaler de Flondor, artizanul Unirii.

 Trebuie să fim mândri şi să ne cinstim cum se cuvine predecesorii, să ne păstrăm limba, neamul, să fim demni de ei, să împărtăşim idealurile pentru care au trăit, au luptat şi s-au sacrificat iluştrii noştri înaintaşi, ca Iancu Flondor să ocupe un loc mai mare în inimile  urmaşilor, românilor, pentru care a luptat şi a învins în momente dramatice   pentru frumoasa şi  împătimita noastră Bucovina.

FELICIA NICHITA-TOMA, 

„Zorile Bucovinei”, Cernăuţi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: