Ion Lungu, primarul Sucevei

În ciuda experienţelor neplăcute din exerciţiile anterioare, pe POR 2021-2027 se lucrează sub presiune

> „Dacă nu ne încadrăm în termenul de realizare a proiectului european, partea rămasă neexecutată devine neeligibilă şi, atunci, va trebui suportată de autoritatea locală” punctează şeful executivului sucevean > Primăria Suceava a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est o fişă pentru un portofoliu de proiecte în valoare de 100 de milioane de euro, însă vrea şi suplimentări, în a doua etapă

  Suntem deja în plin exerciţiu financiar european 2021-2027, dar, din păcate, din acesta 2 ani deja s-au pierdut, reliefează Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Şeful administraţiei publice locale sucevene face această subliniere în contextul semnării, după repetate amânări, de către Guvernul Românei şi Comisia Europeană, a acordului-cadrul pentru programul Operaţional Regional 2021-2027.

„Din păcate, guvernele României nu au învăţat nimic. Au existat tot felul de guvernări, de combinaţii politice, iar mare lucru nu s-a făcut. De fiecare dată s-a întârziat cu aceste finanţări pe fonduri europene. Aşa s-a întâmplat şi în primul exerciţiu, şi în al doilea, când contractele s-au semnat chiar şi după 3 ani de zile. La fel se întâmplă şi acum, când, chiar dacă a fost semnat acordul-cadru, urmează întocmirea ghidurilor solicitantului şi lansarea de apeluri de proiecte, iar, în aceste condiţii, în acest an nu se va putea accesa măcar un leu. Din actualul exerciţiu financiar, 2 ani, respectiv 2021 şi 2022, deja s-au pierdut” opinează edilul-şef.

Ion Lungu este de părere că acesta „este un lucru rău pentru autorităţile locale, punându-se o presiune la nivelul acestora”, mai ales dacă nu vor fi aprobate prelungiri de 2-3 ani de zile ale derulării proiectelor.

„Se lucrează sub presiune, deoarece, dacă nu ne încadrăm în termenul de realizare a proiectului european, partea rămasă neexecutată devine neeligibilă şi, atunci, va trebui suportată de autoritatea locală, din bugetul local” punctează Lungu.

Pentru prima etapă de repartizare a finanţării POR 2021-2027, Primăria Municipiului Suceava a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est o fişă pentru un portofoliu de proiecte în valoare de 100 de milioane de euro. În cauză sunt sumele prealocate, însă, după cum arată Lungu, după 2 ani se va trage linie, iar banii necheltuiţi vor fi redistribuiţi printr-o competiţie de proiecte. Astfel, în cazul în care pe anumite axe fondurile vor rămâne neconsumate, redistribuirea va avea loc pe criterii competitive, în funcţie de punctajul întrunit, finanţarea fiind acordată celui mai bun proiect.

„Sunt convins că vom mai atrage bani, având în vedere că în precedentele exerciţii financiare am exploatat la maxim oportunităţile de a depune proiecte suplimentare. La primărie avem un aparat puternic de lucru pe proiecte europene, avem experienţă, expertiză şi ne vom mişca rapid, pentru a depune primii proiectele de finanţare pe sumele repartizate în cea dintâi etapă, să derulăm primele contracte” a declarat Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI