Poame

> L.D. CLEMENT

…Dar puţini să mai ştie cu adevărat cine şi de ce, mai cu seamă în cartierele vechi/învechite ale Sucevei, au pus cândva să crească şi să rodească pomăt. De oxigen, de frumuseţe, de rod? În urmă cu aproape jumătate de veac, pe când eram copil, corcoduşele începeau a fi înfulecate de verzi, încă înainte să vină vacanţa. Însă deşi copiii erau mulţi printre blocuri, aşa cum nu mai sunt acum, rămâneau destule cât să fie consumate, galbene ori roşii, până în miez de iulie. Numai cireşii erau straşnic păziţi de nişte adulţi care-şi doreau asigurată partea lor de rod, pe care o recoltau cu metodă la timpul potrivit. Las’ că venea vremea prunelor… Însă nu chiar cele dintre blocuri erau cele mai bune, ci alea din cimitirul evreiesc, aproape de locul unde atunci Cacaina intra, canalizată, în burta pământului!

S-au dus vremurile respective, s-au împuţinat copiii, iar cei care să se agaţe prin pomi ca maimuţele au dispărut de tot. Astfel că, de mulţi ani deja, pomii respectivi îşi fac treaba şi-şi lasă, necules de cineva, rodul greu pe trotuare; ba încă mai rău, pe autoturismele înghesuite pe trotuare. Uite-aşa, miercuri spre asfinţit, în Zamca, pe str. I. Neculce, un prun care de mai multe zile îşi aplecase ramurile grele de fructe aproape gata coapte, s-a prăbuşit, s-a rupt sub greutatea producţiei sale fără rost. Şi culmea e că tocmai atunci lipseau de pe trotuar, de sub el, maşinile parcate acolo în mod regulat. N-au fost victime, n-au fost pagube… De-acum vecinii stau cu ochii la părul de peste drum, cu fructe roş-vinete de coapte, abia de-şi mai ţine inutila povară…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: