Municipalitatea suceveană este dată ca exemplu

> Este vorba despre implementarea înainte de termen a proiectelor europene de construire a grădiniţei din Burdujeni-sat şi de reabilitare a CT Petru Muşat

Viceprimarul Sucevei responsabil cu domeniul fondurilor europene, Lucian Harşovschi, a mulţumit echipei Direcţiei proiecte europene pentru că a fost apreciată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, care a dat ca exemplu de bune practici implementarea a două proiecte în domeniul infrastructurii de educaţie finanţate cu fonduri UE.

Lucian Harşovschi subliniază că municipalitatea suceveană continuă să propună şi să implementeze proiecte cu finanţare europeană: „Nu ne oprim aici, întrucât lucrăm şi la alte proiecte de succes”.

„Inspiraţie de la municipiul Suceava: când educaţia este o prioritate pentru comunitate, REGIO este o soluţie!” a transmis ADR Nord-Est, care menţionează că două proiecte de interes pentru comunitate s-au finalizat înainte de termen, în municipiul Suceava, la începutul acestui an.

Sursa citată arată că este vorba despre construirea grădiniţei din cartierul Burdujeni-sat şi despre reabilitarea Colegiului Tehnic Petru Muşat şi că, în total, 745 de copii, elevi şi preşcolari, vor beneficia de condiţii adecvate, atât de necesare pentru educaţia şi viitorul lor, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

ADR Nord-Est precizează că primul proiect, „Construirea grădiniţei în cartierul Burdujeni-sat din municipiul Suceava” cu o valoare totală de 3.167.500 lei, din care suma nerambursabilă este de 2.808.600 lei, s-a finalizat mai devreme cu 4 luni.

„A fost un proiect necesar cartierului Burdujeni-sat, având în vedere că numărul familiilor tinere este în creştere aici, prin urmare şi numărul copiilor. În acest cartier exista o singură grădiniţă, într-o clădire construită în 1911, care nu îndeplinea normele tehnice, sanitare şi educaţionale şi nici nu putea acoperi cererea din zonă. Astfel, tinerele familii erau nevoite să facă naveta spre alte grădiniţe, din cartiere învecinate, pentru a asigura micilor preşcolari acces la educaţie timpurie. Din această perspectivă, proiectul contribuie şi la sprijinirea părinţilor, economisind timp şi resurse, grădiniţa nouă aducând numeroase beneficii, atât părinţilor, cât şi celor 80 de copii care vor beneficiar în mod direct de un spaţiu modern şi primitor, în care vor putea învăţa şi se vor putea juca” se arată în materialul ADR Nord-Est.

Al doilea proiect, „Reabilitarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Tehnic Petru Muşat” a fost finalizat cu 9 luni mai devreme decât termenul estimat şi vine în întâmpinarea celor 665 de elevi care „acum învaţă în condiţii optime”. Valoarea totală a proiectului este de 5.600.000 lei, din care 5.250.000 este valoarea nerambursabilă.

„Colegiul a fost termoizolat pe exterior, a fost reabilitat funcţional şi modernizat din punct de vedere al instalaţiilor şi echipamentelor, s-a restaurat faţada clădirii, au fost refăcute tencuielile interioare, pardoselile, uşile şi ferestrele şi au fost înlocuite instalaţiile electrice, termice şi sanitare. Au fost instalate inclusiv panouri fotovoltaice şi instalaţii necesare pentru reducerea consumului de energie al clădirii. S-a dotat şcoala cu echipamente didactice, mobilier didactic nou, echipamente IT şi s-au creat facilitaţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. Aşadar, Colegiul Tehnic Petru Muşat a căpătat o alta înfăţişare, iar acum îşi primeşte elevii în condiţii optime” a adăugat sursa citată.

ADR Nord-Est notează că CT Petru Muşat este primul din cele patru colegii tehnice ale municipiului Suceava pentru care a fost depus un proiect pentru reabilitare, municipalitatea asumându-şi ca pentru celelalte trei colegii tehnice să implementeze proiecte de modernizare similare. Un astfel de proiect complementar, finanţat tot prin REGIO, cu o finanţare nerambursabilă de 5 milioane lei, vizează consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

„O parte semnificativă a elevilor acestor colegii tehnice provine din medii defavorizate, iar de-a lungul timpului s-a observat o rată crescută a abandonului şcolar. Această investiţie substanţială din fonduri europene va contribui la diminuarea abandonului şcolar, la creşterea ratei de absolvire şi va asigura accesul la o educaţie de calitate şi echitabilă pentru elevi, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale” menţionează ADR Nord-Est. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI