Festivalul „6 ani de teatru la Suceava” se deschide cu premiera spectacolului „Micul Prinţ”

Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava (TMMVS), împreună cu Primăria şi Consiliul Local Suceava, celebrează 6 ani de teatru la Suceava, eveniment care deschide stagiunea 2021-2022, chiar de ziua teatrului.

„În anul 2015, pe 24 septembrie, Consiliul Local Suceava a decis înfiinţarea Teatrului Municipal, care urma să poarte numele marelui dramaturg cu origini bucovinene Matei Vişniec.

Arta teatrală, cea mai complexă dintre arte, este extrem de mult legată de viaţa socială, de valorile şi idealurile unei comunităţi; teatrul înseamnă comuniune, libertate de expresie, iubire de frumos şi dăruire.

Teatrul înseamnă întoarcerea către tot ceea ce este uman şi reprezintă o cale importantă de promovare a adevăratelor valori. Acesta este motivul pentru care teatrul sucevean doreşte să fie aproape de comunitate la împlinirea celor 6 ani de viaţă, oferind sucevenilor, în perioada 24 – 26 septembrie, un festival de weekend care îşi propune să fie un eveniment cu o valoare deosebită, ca argument al misiunii asumate institutional, dar mai ales în semn de respect faţă de comunitate şi faţă de invitaţii săi de valoare” au transmis reprezentanţii TMMVS.

Festivalul de weekend „6 ani de teatru la Suceava” debutează cu premiera spectacolului „Micul Prinţ – o experienţă muzical-vizuală”, după Antoine de Saint Exupéry, a cărui producţie a fost întreruptă din cauza pandemiei de coronavirus în luna martie a anului trecut. Pentru a răspunde tuturor solicitărilor de bilete, premiera va avea două reprezentaţii: pe 24 şi 26 septembrie, la ora 19.

O poveste extraordinară, al cărui protagonist este un simbol al purităţii, al inocenţei şi al bucuriei fără limite, spectacolul „Micul Prinţ” este realizat de Tibor Cári, compozitor şi pianist apreciat în mediul cultural din România. Laureat al Premiilor UNITER cu Premiul special pentru muzică de teatru (2013), Tibor Cári va realiza astfel primul său spectacol muzical, pe scena teatrului sucevean, pentru care a ales să lucreze cu o echipă de artişti creativi, cunoscuţi şi apreciaţi în mediul cultural: Cezara Fantu, care realizează dramatizarea, versificarea şi este şi asistent de regie, Alina Dincă Puşcaşu – scenografie, Victoria Bucun – mişcare scenică, Eröss László – light design şi visual design, Nagy Klementina – animaţii.

În cea de-a doua zi a festivalului, este programat spectacolul „Despre tandreţe”, de Matei Vişniec, în regia lui Felix Alexa, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români.

„Este un spectacol născut la incitarea lui Felix Alexa, căruia îi mulţumesc pe această cale. Împreună am ajuns la concluzia că în această lume tot mai violentă şi superficială merită să ne reamintim că undeva există o insulă pe care oricine poate debarca din când în când, dacă vrea să respire puţin, să se distanţeze de vulgaritate şi de fuga spre niciunde. Am putea să o numim Insula Tandreţei. Pe ea vă invităm, dragi spectatori, să petreceţi o oră şi jumătate din viaţa dumneavoastră grăbită şi să reveniţi ori de câte ori veţi simţi nevoia.” (Matei Vişniec)

Spectacolul „Povestea regelui supărat pe clovn” de Matei Vişniec, este programat duminică, 26 septembrie, ora 11.

Acesta este o producţie a Teatrului pentru copii şi tineret „Vasilache” Botoşani, un spectacol pentru copii care imaginează „o lume inversată, rar întâlnită, în care un clovn ne poartă printr-o parabolă dintr-o altă realitate, hazlie şi plină de învăţăminte, ce se adresează copiilor şi tinerilor deopotrivă, cu întrebări despre autoritate, dragoste şi voinţă” (Gelu Rîşca, regizor).

Duminică, 26 septembrie, ora 15.30, va avea loc masa rotundă „Ion Caramitru şi locul său în cultura română”.

„Euphonies francophones” – recital muzical al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” este un eveniment organizat în colaborare cu Alianţa Franceză din Suceava şi va avea loc în sala auditorium „Ion Carp Fluerici” a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, duminică, 26 septembrie, la ora 17. Intrarea este liberă.

Biletele pot fi achiziţionate online, pe platforma bBlt.ro, cât şi la casieria teatrului. Preţurile biletelor în cadrul festivalului sunt: > spectacol premieră – 40 lei, preţ unic; > spectacol invitat al Teatrului Dramaturgilor Români Bucureşti: 40 lei pentru adulţi/ 20 lei pentru studenţi şi pensionari/10 lei pentru copii şi elevi din învăţământul preuniversitar; > spectacol invitat pentru copii – 7 lei, preţ unic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: