Premise neaşteptat de bune pentru mămăliga sucevenilor

> În hambarele fermierilor suceveni ar putea să intre o medie de 6.000 kg de porumb la hectar, la societăţile agricole nefiind excluse vârfuri de 12.000 kg/ha > Pe fondul creşterii „arealului de favorabilitate”, ca urmare a încălzirii globale, este remarcată şi o extindere a suprafeţelor cultivate cu floarea-soarelui şi soia

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava estimează producţii bune la cultura de porumb, chiar dacă în campania de însămânţări şi ulterior acestea erau puse sub semnul întrebării. „În primăvară, la cultura de porumb am avut un regres. Din cauza temperaturilor coborâte, aceasta a plecat mai greu, fiind o cultură termofilă. Dacă temperatura pe timpul nopţii este mai mică de 10 grade Celsius, iar pe durata zilei nu este compensată, porumbul intră într-o situaţie de stres care îi împiedică dezvoltarea. Însă, în ultima perioadă, acest deficit a fost compensat, iar în momentul de faţă culturile arată destul de frumos” ne-a declarat un specialist din cadrul DAJ. Responsabilii DAJ îşi pun speranţa în temperaturi favorabile, condiţie obligatorie pentru ca procesul de fertilizare să se desfăşoare de condiţii optime.

„Avem apă în sol, ceea ce pentru cultura porumbului este mană cerească. Dacă este şi cald, porumbul va lega, iar după formarea ştiuletelui este nevoie, de asemenea, de precipitaţii, în aşa fel încât să nu se instaleze stresul hidric. Sperăm ca 2021 să se încadreze printre anii buni la această cultură” a menţionat acelaşi specialist al DAJ.

Date fiind aceste premise, se speră că, în toamnă, în hambarele fermierilor suceveni ar putea să intre o medie de 6.000 kg de porumb boabe la hectar. Pornind de la aceste prognoze, se pare că mămăliga sucevenilor va fi asigurată, la marii cultivatori, respectiv la societăţile agricole, nefiind excluse nici vârfuri de 12.000 kg la hectar. Este şi cazul cultivării de hibrizi târzii, pentru producţii mari, dar pe care, în judeţul Suceava „îi poate prinde bruma înainte de coacere”.  „Totuşi, recomandabil ar fi să se meargă pe culturi tradiţionale, să nu fie asumat riscul pierderii de producţie” ne-a declarat un specialist al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava care a dorit să-şi păstreze anonimatul. În schimb, este constatată şi o apetenţă sporită pentru floarea-soarelui şi de soia, pentru culturile care în momentul de faţă arată promiţător. Deşi aceste culturi nu erau specifice judeţului Suceava, în ultimii ani, pe fondul creşterii „arealului de favorabilitate”, ca urmare a încălzirii globale, se remarcă o extindere a suprafeţelor cultivate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: